Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ponovio poziv

Milanović pozvao Plenkovića na razgovor o veleposlanicima, komentirao odnose sa susjedima: "Sa Srbijom je i dalje teško"

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Zoran Milanović i Andrej Plenković Ante Cizmic/Cropix
Aktualno Galerija Zoran Milanović i Andrej Plenković u Sinju - 4 Zoran Milanović i Andrej Plenković u Sinju - 4 Foto: Ante Cizmic/Cropix Zoran Milanović i Andrej Plenković u Sinju - 1 Zoran Milanović i Andrej Plenković u Sinju - 1 Foto: Ante Cizmic/Cropix Zoran Milanović i Andrej Plenković Zoran Milanović i Andrej Plenković Foto: Ante Cizmic/Cropix +0 Zoran Milanović i Andrej Plenković u Sinju - 2 Galerija 1/4 >>
Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića da idućeg tjedna nastave razgovore o imenovanju veleposlanika.

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića da već idućeg tjedna nastave razgovore o imenovanju veleposlanika, priopćio je Pantovčak, dan nakon što je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao da je vladin prijedlog na predsjednikovom stolu.

Predsjednik i vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, međusobno se optužuju što su već duže vremena upražnjena neka veleposlanička mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Milanović se u petak sastao s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima koji sudjeluju na redovitoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Alexander i Robert McKellar osuđeni na zatvor Blizanci monstrumi: Udario autom biciklista, s bratom sakrio tijelo, a onda ga je trenutak slabosti koštao slobode

Iako o tome na sastanku nije bilo riječi, Milanović je u priopćenju ponovio poziv Plenkoviću da se dogovore o imenovanju diplomatskih predstavnika. "Razgovor s premijerom ili razgovor predstavnika Pantovčaka i Banskih dvora jedini je način da se dogovore potrebna imenovanja u hrvatskim diplomatskim predstavništvima", rekao je Milanović.

Od početka 2020. do danas, predsjednik je donio jedino odluku o postavljanju Hidajeta Biščevića za hrvatskog veleposlanika u Beogradu i to na Plenkovićev prijedlog.

"Spomenuto imenovanje, kao i nedavni dogovor o imenovanjima vojnih zapovjednika, pokazuju kako se imenovanja mogu dogovoriti ukoliko postoji obostrana volja i spremnost za rješavanje problema. Ured Predsjednika Republike spreman je nastaviti razgovore već idućega tjedna", navodi se u priopćenju.

Upitan o mogućnosti postizanja dogovora s Pantovčakom o imenovanju veleposlanika, Grlić Radman je u četvrtak odgovorio novinarima kako je hrvatska vlada dala svoj prijedlog koji je na predsjednikovu stolu.

Odlično sa Slovenijom, teško sa Srbijom

Milanović je diplomatima na sastanku prenio svoje vanjskopolitičke stavove, s naglaskom na odnose sa susjednim zemljama.

"Hrvatska bi trebala imati veći utjecaj na poboljšanje situacije u regiji jugoistočne Europe u kojoj se situacija u proteklih godinu dana nije promijenila na bolje", rekao je predsjednik.

Posebno je istaknuo važnost uspostave stabilnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, naglasio odlične odnose koje Hrvatska zadnjih godina ima sa Slovenijom te je konstatirao kako suradnja sa Srbijom i dalje ide teško, navodi se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene