Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer Milanović poručio lokalcima:

Porezne promjene nisu inat nekome ili pakost, već su u korist građana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Porezne promjene su u korist građana. Ni u kom slučaju nisu bilo kome za inat ili za pakost, u bilo kojem gradu', kazao je Milanović.

Premijer Zoran Milanović kazao je u utorak da porezne promjene idu u korist građana, nisu nekome u inat ili za pakost te kako svatko u svom gradu u okviru svojih zakonskih ovlasti odgovara svojim biračima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati" Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

'Porezne promjene su u korist građana. Ni u kom slučaju nisu bilo kome za inat ili za pakost, u bilo kojem gradu', kazao je Milanović odgovarajući na novinarsko pitanje što bi poručio SDP-ovim gradonačelnicima i načelnicima koji najavljuju dizanje prireza zbog promjena u porezu na dohodak.

'Ja si uopće ne uzimam za pravo da šaljem poruke građanima bilo kojeg grada i da posredujem između njih i gradonačelnika. To je odluka lokalne politike, lokalnih predstavničkih tijela, gradonačelnika, to je njihova stvar', kazao je Milanović odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska tvrtke Končar - Električna vozila.

Pritom je dodao kako bi on isto tako mogao reći da je za 'pritiske' kojima je izložena Hrvatska i mnoge druge europske države u smislu proračunske politike kriv netko drugi. Da pritisak vrši Europska komisija (EK), da je netko kriv.

Ali po njemu, tako se politika ne vodi, to su izgovori.

Milanović o službenim automobilima: 'Sjetite se što se dogodilo Čačiću'

'Svatko u svom gradu u okviru svojih zakonskih ovlasti odgovara svojim biračima. I to je moja poruka svim gradonačelnicima u Hrvatskoj. Nema SDP-ovih i HDZ-ovih gradonačelnika, to su gradonačelnici građanki i građana koji su ih izabrali', istaknuo je Milanović.

Novinari su premijera pitali i je li su ministri uvažili apel ministra financija Borisa Lalovca da ne potroše sve što imaju na raspolaganju u prosincu i tako pomognu smanjiti deficit.

'To nije stvar apela, to je stvar zdravog razuma. Mi ćemo sada mikroskopski promatrati i gledati. Sada su svi pod povećalom, zadnjih mjesec dana', poručio je Milanović.

Smatra da je ovo dobra škola. 'Konačno smo to uspjeli uhvatiti. I postaviti pitanje, što se događa, kakvo je to planiranje, znamo da se krajem godine uvijek malo ubrzava, ali baš da se ide suludo u šestoj brzini na pet tisuća okretaja', kazao je.

Ponovo se osvrnuo na primjer ulice u kojoj živi navodeći kako je na dan kada je izlazio iz stana i išao u Sabor vidio 'kako se milijun kuna prolijeva u šaht' u njegovoj ulici.

'I kaže se taj novac će inače propasti. Novac ne može propasti, može se rebalansom prenamijeniti. Može se tih milijun kuna dati u vrtić ili školi kojoj se raspada fasada', rekao je premijer.

'Planiraj, gledaj, izvršavaj, buđetiraj i onda ako vidiš da pred kraj godine imaš praznog prostora prenamijeni taj novac. Nekome možda više treba. Ali to je ta proračunska lijenost, koja je hrvatska rana', kazao je.

Na pitanje može li se deficit zauzdati na 12 ili 13 milijardi kuna Milanović je rekao da može, ali ne može ništa obećavati. 'Ali sljedeće godine temeljem ovog iskustva sigurno ćemo ostvariti uštede, sto posto', poručio je Milanović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene