Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milanović podupro akciju 'Imamo pravo znati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je svojim potpisom na peticiju Transparency Internationala Hrvatske (TIH) na zagrebačkom Cvjetnom trgu podupro njihovu akciju "Imamo pravo znati", upriličenoj u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama.

Cilj kampanje je, kako navode iz TIH-a, unaprijediti dva zakona: Zakon o pravu na pristup informacijama, koji, iako donesen 2003., još nije dovoljno poznat građanima niti su tijela javne vlasti ažurna u njegovu poštivanju, te Zakon o financiranju političkih stranaka iz siječnja ove godine, koji uopće ne regulira pitanje predizbornih kampanja.

Pročitajte i ovo Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) STRAH OD "POLEXITA" Poljski premijer obratit će se eurozastupnicima zbog usklađenosti EU prava i poljskog Ustava Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Kako do pomoćnika u nastavi: Prošli smo korak po korak kroz kompliciranu proceduru, ali zadnju riječ na kraju svega ima samo jedno tijelo državne uprave

"Pitanje financiranja kampanje političkih stranaka smatram jako važnim jer se tu dobiva odgovor na pitanje kakav novac ulazi u politiku i kampanje i s kojim motivima. To su stvari koje moraju biti jasne", izjavio je Milanović nakon potpisivanja peticije TIH-a.

Napomenuo je kako HDZ to nije napravio ni u predsjedničkoj kampanji, kad je njihov kandidat bila Jadranka Kosor. Nije, kaže, objavio ni prihode ni rashode za prošlu godinu, a sigurno, ustvrdio je, ne će objaviti ni za ovu kampanju.

"Za razliku od vladajuće stranke, mi to radimo - objavljujemo svoje prihode i rashode", kazao je Milanović i naveo kako će SDP "na taj način voditi i Hrvatsku".

Najavio je da će SDP objaviti sve financijske pokazatelje i iznose donacija uoči izbora. "Time želimo ići korak naprijed i primjerom pokazati da je to način na koji ćemo voditi društvo", rekao je predsjednik SDP-a.

Naveo je da i političari osobno moraju svoju imovinu učiniti
vjerodostojnom. "To znači da se njihove pokretnine i nekretnine mogu usporediti s njihovim prihodima, a ne da, kao premijer, nakon 17 godina javne službe, imaju imovinu koju nisu u stanju opravdati i manipuliraju Povjerenstvom za sukob interesa kako bi prikrili podrijetlo imovine", kaže.

Na novinarski upit hoće li SDP ubuduće biti spreman poboljšati rezultate vezane uz poštivanje Zakona o pravu na pristup informacijama, po kojima je TIH lani na 200 upita poslanih tijelima javne vlasti dobio samo 62,5 posto odgovora, Milanović je odgovorio da će to sigurno poboljšati.

Zamoljen da komentira rezultat "političkog barometra", po kojemu SDP ima pet posto prednosti pred HDZ-om, Milanović je rekao da nikad ne komentira rezultate anketa. "Znam da uživamo veliko povjerenje građana i jedina relevantna anketa bit će anketa koja će se obaviti na izborima, na biračkim mjestima, a HDZ neka razmišlja kakav je njegov rejting. Mi idemo dalje", kazao je Milanović.

Peticija TIH-a može se poduprijeti i novčanom donacijom, a potpisati na internetskoj stranici www.imamopravoznati.net i na Cvjetnom trgu do 15. listopada. Potpisi i peticija bit će poslani svim parlamentarnim strankama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene