Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Aglomeraciji Čakovec

'Na nama je da država ne bude maćeha'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanović je poručio kako je važno da se Europi nametnu takvi projekti.

Premijer Zoran Milanović otvorio je u ponedjeljak radove na 273 milijuna kuna vrijednom projektu Aglomeracije Čakovec, koji sa 73 posto bespovratnih sredstava sufinancira Europska unija (EU).

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Milanović je poručio kako je važno da se Europi nametnu takvi projekti. 'EU ima puno toga novca, i naš novac je unutra, ali onaj tko se ne zna organizirati neće taj novac i izvući' ustvrdio je Milanović.

U Čakovcu su to znali napraviti, a država je pritom pomogla u manjoj mjeri, što je poruka za budućnost. Prošlo je vrijeme kada je država sve financirala, i što se to prije shvati to će biti bolje za nas, a Hrvatske će prije izaći iz krize.

'Po prvi puta Hrvatska može raditi isključivo za sebe i to treba iskoristiti'

Uz Čakovec su slične projekte uspješno aplicirali u Vukovaru, Županji, Osijeku i Poreču, što je ukupno 250 milijuna eura iz EU blagajne.

'Kada hladne glave mjerimo koliko nam je korisno članstvo u EU-u, to ovisi o tome koliko novca uspijevamo izvući i uložiti u kvalitetne projekte, koliko robe uspijemo prodati na jedinstvenom tržištu i koliko usluga možemo prodati u Hrvatskoj. Na te tri stvari mogu se mjeriti rezultati i tko je dobro radio posao', rekao je Milanović.

'Na nama je da radimo i budemo od pomoći, da država ne bude maćeha i da se uz pomoć države ostvari sve ono što ovisi o samim ljudima', kazao je premijer.

U projekt uključeno pet okolnih općina

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač ocijenio je da će Aglomeracija podići izgrađenost komunalne infrastrukture u Čakovcu na višu razinu i zaštiti stanovništvo i okoliš od negativnog utjecaja ispuštanja komunalnih otpadnih voda.

Uz modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda tijekom projekta bit će izvedena rekonstrukcija postojećeg sustava i mreže odvodnje, koja će biti proširena na nova naselja.

'Želim da Vlada položi račune kakvo je točno stanje u Hrvatskoj'

Izgradit će se 70-ak kilometara kanalizacijske mreže i 32 nove crpne stanice, a očekuje se priključenje više od 8.400 novih korisnika na sustav javne odvodnje.

Osim Čakovca u projekt Aglomeracije uključeno je pet okolnih općina - Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec. Radovi bi trebali biti gotovo do početka 2018.

Projekt se financira sa 73 posto iz europskih fondova, po 10 posto osiguravaju Hrvatske vode i Ministarstvo poljoprivrede, a preostalih sedam posto jedinica lokalne samouprave, što znači da Čakovec osigurava oko 900.000 eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene