Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica bez premijerke

SDP opet p(r)ozvao Kosor: HDZ potiče na progon oporbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP nastavlja s pozivima premijerki Jadranki Kosor da dođe u Sabor. Sjednica je zbog toga i danas bila prekinuta.

Nenad Stazić i danas je sa saborske govornice pozvao premijerku Jadranku Kosor da dođe u Sabor pred zastupnike. Njezino ignoriranje zastupnika koji predstavljaju građane nedopustivo je, kazao je u ime SDP-a Nenad Stazić. 'Nikakve diplomatske obveze ne mogu biti ispred zahtjeva Hrvatskog Sabora', kazao je Stazić u ime SDP-a. Podsjetimo, oporba je pozivala Kosor da dođe u Sabor i jučer i prekjučer.

Pročitajte i ovo Poziv: Radovi u Samoboru - 6 Poziv Domagoja Mikića Već su mjesecima trebali normalno živjeti, a zbog teške mehanizacije do njih ne mogu hitna ni vatrogasci: "Samo si razmišljam da se njemu nešto dogodi" Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem"

Podsjetio je na zahtjev koji je izazvan izjavom glasnogovornika Vlade Mladena Pavića koji je za financiranje huligana na zagrebačkim ulizama optužio oporbu. 'To se može shvatiti kao ozbiljna prijetnja', kazao je Stazić i dodao da je 'očito da HDZ najavljuje kazneni progon oporbenih zastupnika i time su ugroženi temeljni principi demokracije.'

>> Milanović: Nismo za smjenu na ulici, tražimo datum izbora

Podsjetio je na izjave Vladimira Šeksa o ustavnoj zabrani SDP-a kao stranke. Stazić traži da Jadranka Kosor 'makar s puta u Slovačku obavjesti Sabor kada će doći.' Pozvao se na građane koji prosvjeduju, ali i sve one koji su birali oporbene stranke tvrdeći kako su 'očajni jer ne znaju kako preživjeti, kako plaćati rate kredita, hrana poskupljuje.'

Burić: Premijerka izgovara riječi koji ni najbrži konj ne bi dostigao

Zahtjev lijeve oporbene koalicije podržao je i HDSSB-ov Dinko Burić. Teatralno je citirao staru kinesku poslovicu 'Riječi putuju brzo. Kad ih jednom izgovorite ni najbrži konj ne može dostići vaše riječi'. Kazao je kako premijerka izgovara takve riječi koje ne bi dostigao ni najbrži bolid, a kamoli konj. 'Od kuhanja krumpir salate, od koje je smučila život građana, do one da ona ne plaća gorivo. Jučer smo čuli još jedan biser. Izjava da će o izborima odlućivati većina, a ne ulica ne bi bila sporna da sabor nema i manjinu, a i oni su legalno izabrana vlast.'

Oštrim je riječima reagirao na premijerkine riječi kako ulica ne određuje datum izbora. 'Dok vas treba smještati u fotelje izlazak na ulice je festival demokracije, a kada vas ulica želi izbaciti iz fotelja onda je to zakon rulje', kazao je Burić.

Bebić: Opomene ništa ne rješavaju

Premijerka ne izbjegava parlament već radi, rekao je Andrija Hebrang koji je današnju raspravu nazvao podizanjem temperature U Saboru se zahuktala atmosfera, a predsjednik Sabora Luka Bebić u nekoliko je navrata zavapio da zastupnici prestanu biti i istražitelji i suci. 'Čuvajmo dignitet sebe i svojih kolega', kazao je Bebić. Reagirao je tako na često dobacivanje iz zastupničkih klupa u kojem se moglo čuti pozivanje na zatvor, kažnjavanje lopovluka te izdaju branitelja.

Iako se tražilo da predsjednik Sabora izreče opomenu na uvrede koje su se dobacivale iz klupe on je kazao kako je to nepotrebno. 'Opomene, svjedoci smo već dulje vrijeme, nažalost ništa ne rješavaju', kazao je Bebić. Još je jednom apelirao na zastupnike da 'pomognu da se zasjedanje Sabora do jeseni odvija u pristojnom tonu bez disonantnih tonova'.

U ime Vladajućeg HDZ-a i u ulozi branitelja nedolaska Jadranke Kosor u Sabor oporbi je i danas odgovorio Andrija Hebrang. Današnju raspravu nazvao je podizanjem temperature. Reagirao je na optužbe SDP-a da HDZ planira oporbu kazneno proganjati. 'Šeks je najavio progon SDP-a kao reakciju na vašu tvrdnju da vrh HDZ-a nisu kriminalci već zločinci'.

Reagirao je i na izjave Radimira Čačića. 'Gospodin Čačić nas je nazvao 'brodom luđaka',  to nam je dalo argument za protutužbu', kazao je Hebrang i pozvao na civilizirano ponašanje. Tvrdi kako premijerka ne izbjegava parlament već radi. Ponovio je da je jučer bila domaćica europarlamentarcima, skupine Europske pučke stranke, kao i gospođe Viviane Reding zadužene za pravosuđe.

Europska unija naš je prioritet, kazao je Hebrang i poručio 'nakon stoljeća borbe smo se otrgnuli od balkanskog mentaliteta, ja samo molim da nastavimo tim putem. Nastavimo zatvarati poglavlja, a ne da nam netko paleći zastave ta poglavlja zatvara', rekao je hebrang.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene