Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žarište političkih prepucavanja

Milanović: Neka Trg sv. Marka bude Tuđmanov trg; HDZ: To je licemjerno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opet se ime prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana našlo u žarištu političkih prepucavanja.

Premijer Milanović u intervjuu za Večernji list rekao je kako bi se Trg svetog Marka trebao zvati po Franji Tuđmanu. U HDZ-u kažu da je to, vrhunac premijerovog licemjerja.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik u Koprivnici Milanović opleo po Plenkoviću: "On je manijak, kum kriminala u Hrvatskoj" Oleg Butković Na Facebooku Milanović dolazi u Opatiju, Butković ga pozvao u goste: "Možeš mi u četiri oka reći odgovore, dočekat će te i kravica..."

'Danas u Zagrebu predsjednik Franjo Tuđman nema dostojan trg', rekao je Milanović prije tri mjeseca. Tri mjeseca nakon ove izjave - premijer ima ideju.

On bi Trg sv. Marka preimenovao u Trg dr. Franje Tuđmana. No ne može premijer mijenjati imena trgova. To može gradska vlast.

'Nitko neće poduprijeti nijednu ideju bez obzira s koje funkcije dolazila ako se jedna povijesna nepravda ispravlja čineći drugu povijesnu nepravdu. Rekao bih svima da se suzdrže od toga', rekao je Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Bandić: Imat ćemo najveći i najljepši spomenik Tuđmanu

Gradski SDP o tome nije htio. Šef oporbe - je. 'Vrhunac licemjerja on koji je bio toliko distanciran od dr. Franje Tuđmana, koji ga je relativizirao, kad su ga pitali Tito ili Tuđman uvijek je govorio Tito. Evo konkretan prijedlog neka Trg maršala Tita preimenuje u Trg Franje Tuđmana', rekao je Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Ime Trg sv Marka datira još iz daleke 1256. godine. 'Na Markovom trgu su se zbivali sajmovi na blagdan sv. Marka to je trajalo dva tjedna i bilo je pored crkve sv Marka a župa postoji od 1256.', objasnila je Dorica Peras, profesorica Društva turističkih vodiča gada Zagreba. Danas trg ima sasvim drugu funkciju.

Trg svetog Marka sjedište je najviših državnih institucija - Sabora, Vlade, Ustavnog suda. Tu je i Gradska skupština. kroz povijest - trg je ime mijenjao samo jednom.

'Povodom atentata u Beogradu '28 godine prošlog stoljeća kad je u čast Stjepana Radića kad je imenovan u trg Stjepana Radića. Međutim 1990. je staro ime vraćeno', kaže Peras. I tako svakih nekoliko mjeseci prvi hrvatski predsjednik nađe se u fokusu aktualne politike.

Ideja je bila i da se zračna luka nazove po njemu. 'Ajde nek' se dijete prvo rodi pa ćemo onda krstit dijete. Nemam ja problema s tim ali nek' se aerodrom prvo završi, moj stav znate', rekao je Milanović. U zadnjih godinu dana u čast prvom predsjedniku spomenici diljem zemlje niču poput gljiva - u Kninu, Pločama. Pakoštanima. Dobio je i jedan za kojeg kažu da liči na robota. Jučer je po njemu nazvano i vojno učilište.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene