Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stranačka konvencija

Milanović: Hrvatska je zemlja slomljenog duha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preuzimajući odgovornost za Hrvatsku, SDP preuzima i brigu o sigurnosti građana i države, poručio je danas predsjednik SDP-a Zoran Milanović, čijim je govorom završila stranačka tematsko-izvještajna konvencija.

Milanović je javnosti poručio da će SDP, dobije li potporu građana na izborima, brinuti da zaposleni očuvaju svoja radna mjesta, a nezaposleni ostvare svoje pravo na pošten rad i poštenu plaću. Skrbit će, dodaje, i o mladima da se školuju i zauzmu svoje mjesto u društvu, o starijima da budu sigurni u svoje mirovine i društvenu skrb, 'svima da žive u sigurnom, zakonom zaštićenom i civiliziranom poretku'.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović - 1 Skandal među špijunima Milanović o malverzacijama i pronevjeri državnog novca u vojnoj obavještajnoj zajednici: "Izvješće je toliko porazno..." Slika nije dostupna Ekonomska odmazda Zbog Milanovićeve izjave o genocidu poduzetnik iz BiH povlači hrvatsku robu s polica

>> 'Borit ćemo se za stabilniju Hrvatsku u kojoj će se vrednovati rad'

'SDP svoju ulogu shvaća cjelovito - kao gospodarsku, socijalnu i političku. Samo tako možemo postići ono što stoji pred Hrvatskom - nacionalnu obnovu i pronaći pun sadržaj i smisao hrvatskog puta. SDP je stranka iz naroda i stranka za narod', poručio je Milanović.

Socijalno, ekonomsko i političko stanje u Hrvatskoj ocijenio je tjeskobnim, rekavši da je Hrvatska zemlja slomljenog duha. 'Vlast jedne stranke traje već sedam godina. Rezultat - zaustavljena je većina postignuća s početka desetljeća', kazao je.

Srozan je međunarodni ugled Hrvatske

Srozan je, dodao je, i međunarodni ugled Hrvatske, i to 'aferama u koje je uključen sam vrh vladajuće stranke'. 'Bila je to vlast jednog odbjeglog premijera koji se sakrio pred odgovornošću i vlast njegovih političkih sjena koje se ne znaju nositi s odgovornošću', kazao je Milanović.

Istaknuo je da kriza u Hrvatskoj nije samo ekonomska niti je uvezena, već je, kaže, rezultat dugotrajnog lutanja u politici razvitka, vječite destimulacije rada i stvaralaštva, velikih poreznih opterećenja. 'Naša kriza je naša, hrvatska. Ona je i gospodarska i politička i društvena. Ali sve je krenulo iz politike', rekao je Milanović.

Upozorio je da su ljudi izgubili povjerenje u političke i javne institucije, u politiku i u stranke, a bez čvrstih i u društvu ukorijenjenih institucija država nije država, a društvo postaje gomila u kojoj svatko brine samo za sebe.

Takvo je stanje nazvao opasnim jer 'stvara beznađe', ali i naglasio da se društva u takvim okolnostima nalaze na prekretnicama, i u pravilu biraju promjene.

'Neka društva pokleknu i podlegnu lažnim prorocima i manipulatorima. Pametnima i odlučnima ne trebaju proroci. Oni izaberu promjene i pravi smjer. Znanje i odlučnost izaberu hrvatsku budućnost!', poručio je.

'Današnja borba je borba za smisao i sadržaj'

Milanović je uvjeren da, za razliku od prošlih parlamentarnih izbora, ljudski i prirodan strah od promjena uzmiče pred sviješću o potrebi za promjenama.

'SDP se ne boji promjena. Hrvatska, sigurno smo, nema toga straha. Nesigurnost koju pruža sadašnjost i strah od nastavka puno su veći od prirodnog otpora promjenama koje jamče bolje sutra. Građani su shvatili da ne mogu biti zabrinuti za perspektivu koju s ovakvom vlašću niti nemaju', poručio je čelnik SDP-a.

Da bi se te promjene provele, dodao je, potreban je širok politički i društveni savez s građanima kao jamstvo uspjeha svake vlasti. 'Današnja borba je borba za smisao i sadržaj. Bez smisla i sadržaja nismo potpuni ljudi. Nismo država, nismo društvo. Nismo zajednica', rekao je.

SDP-ova snaga, istaknuo je Milanović, čini njegovu stranku mogućim i prirodnim središtem okupljanja stranaka i pojedinaca koji politički pripadaju demokratskim snagama, spremni svojim znanjem i odlučnošću doprinijeti u budućim izazovima.

'Politička koalicija je jamstvo demokratske i nepotkupljive vlasti. Vlasti dobra. Dobre vlasti. SDP je spreman okupiti različite, ali srodne političke opciji', poručio je Milanović. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene