Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za međunarodno pravo:

"Incidentima u Piranskom zaljevu pokušava se stvoriti politički pritisak na Hrvatsku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirno je bilo u nedjelju u Piranskom zaljevu. Sve miruje nakon triju incidenata u subotu, odnosno povrede crte razgraničenja, koju je zabilježila hrvatska policija.

Odluka arbitražnog suda o graničnom sporu u Piranskom zaljevu, koju Hrvatska ne priznaje, zapravo se ni za Sloveniju još ne primjenjuje. Stručnjak za međunarodno pravo Milan Račić smatra da oni ovakvim incidentima pokušavaju stvoriti politički pritisak na Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Policijski auto pokušao pobjeći Drama u Slavoniji: Policija htjela odvesti muškarca u zatvor, skočio je s prvog kata i preminuo Napad psa Prekršajni nalog U Slavoniji pas napao i ugrizao dijete: Vlasnik ga ostavio u dvorištu, ali napravio veliku pogrešku

U subotu su zaljevom odjekivala policijska upozorenja – Slovenci su upozoravali Hrvate da se nalaze u slovenskim teritorijalnim vodama i da u što kraćem roku napuste taj akvatorijum.

Hrvatska policija reagirala je tri puta jer su Slovenci tjerajući hrvatske ribare zapravo uplovljavali u hrvatske teritorijalne vode. Slovenci poručuju: ''Slovenska policija nadzire pomorsku granicu na isti način na koji je to činila i prije arbitraže. Nastavit ćemo sa svojim poslom sve dok se ne donese odluka o načinu implementacije odluke arbitražnog suda'', priopćila je slovenska policija.

Na potezu je diplomacija

Ni na slovenskoj strani u nedjelju nije bilo ribara. Na potezu je diplomacija i mora odigrati pametno, smatra Milan Račić. ''Oni ako se drže pravila, trebali su čekati 6 mjeseci i onda su trebali uskladiti poteze sa Hrvatskom. Treba sve snimati i sve dokumentirati. I poslati note drugim državama, sve hladno, ali se držati svojih pozicija'', rekao je Račić.

U utorak će o tome razgovarati kolegij europskih povjerenika, mišljenje će reći i predsjednik komisije Jean Claude Juncker. No, mogu li Europa ili čak UN utjecati na Hrvatsku?  ''Ne postoji mehanizam kako oni nas mogu forsirati da usvojimo tu odluku. Krivo shvaćamo Ujedinjene narode. To je više panel za diskusiju nego neki diktator koji će ti reći što ćeš raditi'', kaže Račić.

Hrvatski ribari zadovoljni su što policija stoji uz bok svojih građana i čuva im leđa u Savudriji. Oni će, kažu, i dalje slušati odluku Sabora i mreže puniti najdalje na sredini gdje je i dosad bila granica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene