Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imamo li stabilnu Vladu?

Kujundžić Vladi postavio preliminarnu dijagnozu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri su prije sjednice Vlade komentirali stabilnost Vlade i gubitak podrške koja je bila vidljiva proteklih dana.

Ionako tanka većina koju Vlada ima u Saboru, počela se osipati. Ministri su prije početka današnje sjednice komentirali aktualnu situaciju i (ne)stabilnost Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

''Itekako je Vlada stabilna, zar ne vidite da je stabilna? Naravno da državni tajnici zamjenjuju kada se zamjenjuju ministri'', kazao je ministar obrazovanja Pavo Barišić.

Na pitanje da gube potporu, Barišić kaže da je to samo izborna kampanja. ''Treba pustiti da se odvija, a nakon toga ćemo razgovarati o tim detaljima kako će Vlada funkcionirati'', kazao je Barišić.

Je li zabrinut za stabilnost Vlade, upitan je i ministar graditeljstva Lovro Kuščević. ''Nisam zabrinut. Mislim da Vlada izvrsno radi i da će u ovakvom sastavu ostati do kraja mandata'', izjavio je.

Dodaje da ne prati situaciju oko potpore Vlade, nego radi na projektima u svom ministarstvu. ''Ne vidim razloga da ova Vlada ne nastavi raditi'', kaže.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić dao je dijagnozu Vladi, odgovorivši na pitanje o tenzijama od proteklih nekoliko dana tijekom kojih je Vlada izgubila potporu dijela ionako tanke većine u Saboru. ''Ja dijagnoze ne postavljam tek tako olako. Za dijagnozu morate imati puno nalaza, a ovi preliminarni nalazi koje sada imam su dosta dobri'', rekao je Kujundžić.

Koliko dugo državni tajnici mogu voditi ministarstva?

Državni tajnik u ministarstvu uprave koje nema ministra na čelu, Darko Nekić, upitan je danas dok je dolazio na sjednicu Vlade kako se snašao u ministrstvu. On je odgovorio: ''Valjda dobro. Tu sam tek deset dana''.

Donekle je, kaže snimio situaciju te da za sada nema problema, a odluke prethodnika neće mijenjati nego nastaviti ono što je zacrtano.

U tijeku je sastanak saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji raspravlja o razumnom roku za predlaganje i odlučivanje o povjerenju novim ministrima. Očito je da ne postoji konsenzus unutar samog Sabora koliko dugo državni tajnici mogu voditi ministarstva, naročito nakon prijedloga iz vrha same Vlade da će nove ministre predložiti nakon drugog kruga lokalnih izbora prvom polovicom lipnja.

Još jedan požar

Najnoviji i još jedan u nizu požara kojeg treba gasiti je i situacija s Algoritmom, jednim od najvećih lanaca knjižara u Hrvatskoj, koji je zbog financijskih problema danas zatvorio svoja vrata. Ministrica kulture Nina Obuljen u čijoj je nadležnosti distribucija knjiga, rekla je da se radi na problemima te vrste.

''Imamo u distribuciji u knjižarskoj mreži već godinama probleme. U kontaktu smo i s izdavačima sa zajednicom izdavača i knjižara iz HGK i vjerujem da će se naći adekvatan način da se sačuva knjižarska mreža'', rekla je Obuljen na pitanje o Algoritmu.

''Ići ćemo prema tome da se posebno intervenira u područje distribucije, ne samo u velikim gradovima nego u cijeloj Hrvatskoj'', dodaje. Razgovarat će, kaže s lokalnim samoupravama da prepoznaju potrebu da se knjižarama u manjim mjestima i manjim knjižarama daju prostori po drugačijim uvjetima.

Što se tiče mjera, Obuljen kaže da će se značajno povećati pojedinačne potpore za otkup. ''Prije par dana je objavljen novi javni poziv. Tu se vidi drugi tip intervencije. Značajno ćemo raditi na poticanu interesa. To je dugoročni projekt, ali strategija poticanja čitanja bit će gotova do ovog ljeta i u sljedećem proračunu bit će osigurana značajna sredstva za taj segment'', kazala je Obuljen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene