Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽU NOVI ZAKONI

Kujundžić progovorio o poskupljenjima u zdravstvu: Sve bi trebalo biti riješeno u narednih šest mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Kujundžić, ministar zdravstva, najavio je da će država u narednih šest mjeseci pronaći nove tri milijarde kuna koje će upumpati u zdrastveni sustav, ali nije precizirao otkud ta sredstva.

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, bio je gost u Dnevniku Nove TV

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Slika nije dostupna Nema kadrovskih normativa Ministar Kujundžić uvodi sustav kontrole i nagrađivanja liječnika, a oni poručuju - to je nemoguće izvesti

Potrošnja u zdravstvu premašuje prihode - dugovi samo rastu, ide se za povećanjem prihoda.. Kojoj ste vi opciji najskloniji? 

Najskloniji sam strateški riješiti financijsko stanje. Ne smijemo u zdravstvu proizvodeiti deficite, moramo žurno iznaći rješenje. Moramo, uz mjere štednje, unijeti nove tri milijarde kuna. Treba ih uzeti na puno mjesta i u tome smislu pripremamo programe. Mislim da ćemo brzo u tome smislu ići.

Je li to povećanje cijene dopunskog osiguranja, uvođenje poreza na nezdravu hranu ili nešto treće?

Na puno mjesta, i na cigarete, alkohol, telefone. Što najmanje ugrožava standard građana na to treba ući uključujući nešto i na dopunsko osiguranje.

Koliko i kada?

Vjerujem da bi to trebalo biti riješeno u narednih šest mjeseci s novim Zakonom o osnovnom zdravstvenom osiguranju.

Znači iduće godine veća cijena?

Nisam to rekao, rekao sam iduće godine rješenje, da ne idemo u deficit. Mi Hrvati moramo prihvatiti da ne smijemo svojoj djeci ostaviti dugove i na tome tragu će ova Vlada raditi.

Djeca s alergijama prosječno čekaju na pregled kod specijalista 135 dana, za glaukom 312 dana... Do kada tako?

Oni koji su ozbiljno bolesni ne smiju čekati. To smo riješili prioritetnim listama čekanja. U tome imamo konsenzus svih dionika uključujući sve udruge i pacijente. Svi ozbiljno bolesni pacijenti neće čekati jer krajem rujna prioritetna lista ide u sve bolnice, ne samo ove četiri koje su dosad bile pilot-projekt.

Kako ćete riješiti silne prekovremene sate i dežurstva zbog čega su pojedini liječnici na sudu jer ih je prijavila inspekcija rada?

Moramo one koji rade i koji znaju platiti više i na tome tragu pripremamo Zakon o zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti. Ljude koji rade i znaju treba zadržati u Hrvatskoj i treba ih platiti bolje.

S kojim novcem to mislite izvesti kad vam već sada fale tri milijarde?

Upravo o ove tri milijarde o kojima govorim. Moramo sačuvati i ljude i pacijente, a nadasve sustav kao cjelinu.

Bolnički limiti dovode do toga da se nakon 20. u mjesecu odgađaju pojedine terapije i operacije? Kako to riješiti?

Ne odgađaju se ozbiljne i teške operacije ni hitne operacije. Odgoda ima, stvar je gospodarenja s limitom kojega imamo s jedne strane. To je kvaliteta ravnatelja s kojima svaki mjesec vodimo sastanke i kontrole. A s druge strane moramo iznaći za nove lijekove i alate nova sredstva.

Roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije još čekaju odobrenje lijeka. Petomjesečna djevojčica u roku mjesec dana treba dobiti prvu dozu. Hoće li se i kada znati odluka Povjerenstva?

Ne smijem govoriti ime pacijenta, znam koja je to curica koja sada ima negdje četiri mjeseca i 26 dana. Ona će dobiti jer je Rebro već krenulo u nabavku lijeka za tu curicu.

Jučer ste se vratili iz Londona, kamo ste išli zbog Europske agencije za lijekove. Ima li šanse da agencija dođe k nama i jesmo li uopće u igri i dalje?

Ne volim nikada velike riječi govoriti i obećavati. Ali mislim da nakon posjeta Londonu delegacije hrvatske Vlade i Grada Zagreba, da su se naše šanse povećale jer smo brojne stvari rekli o Hrvatskoj i Zagrebu koje do sada nisu bile jasne. Uz velike zemlje, 19 ih se natječe zajedno s nama, naša šansa je objektivna i raste iz dana u dan. Prvi krug glasovanja je koncem listopada, a drugi krug u studenom. Znači, tri mjeseca ćemo znati.

Osjećate li se uspješni ministrom?

Na kraju se treba zbrojiti, vidjet ćemo. Prolazno vrijeme je relativna stvar. Vjerujem da će na kraju mandata brojne stvari biti odrađene, poglavito strateške. Jedno je konsolidacija financijska i drugo bit će napravljena nacionalna dječja bolnica u Blatu.

U vašem mandatu evidentno očekujemo nova poskupljenja?

Poskupljenja bitnih neće biti i građani to neće osjetiti sigurno u svome standardu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene