Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O ploči u Jasenovcu

Brkić: ''Mi branitelji sigurno nismo išli u Domovinski rat s pjesmama 'Druže Tito mi ti se kunemo' ''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na izjave oko uklanjanja ploče HOS-a s natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu reagirali su predsjednik SDP-a Davor Bernardić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Komentar na sve imao je i Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a osvrnuo se na zbivanja oko ploče u Jasenovcu.

Pročitajte i ovo Biste na Pantovčaku - 4 Pozvao ga u koruptivnu koaliciju Juričan pisao Bernardiću: ''Jazavče, preuzmi bistu svoje muze i mentora i odnesi ju na Pantovčak'' Slika nije dostupna (Ne)povjerenje u institucije Glavni državni odvjetnik Jelenić sjedio u HNK-u pored Milana Bandića, koji mu je tuženik u procesu

''Moramo prestati s tim podaničkim mentalitetom u Hrvatskoj, shvatiti da imamo svoju domovinu, svoju državu i da ne moramo polagati račune nikome. Ovo je naš dom, mi smo ovdje svoj na svome, i mi branitelji sigurno nismo išli u Domovinski rat s pjesmama 'Druže Tito mi ti se kunemo''', rekao je Brkić.

''U razgovorima koje su predstavnici manjina imali sa vladajućom strankom, deveti mjesec je naznačen kao mjesec kada će se to riješiti'', rekao je Furio Radin.

Natpis s ploče, mora se skinuti, odlučan je Radin. ''Koalicija centra, na kraju, ne može trpjeti na duže vrijeme, a to dugo vrijeme brzo ističe'', dodaje.

Prvi čovjek SDP-a Davor Bernardić smatra da su najave iz HDZ-a da će ploču u Jasenovcu ukloniti tek 2018. – licemjerna.

''Prije svega, to je licemjerno. Kad odu u Bruxelles, kad odu u Europu, glume da su antifašisti, a kad dođu ovdje ne zalažu se za te iste vrijednosti, da štite hrvatske poljoprivredne proizvođače, hrvatske interese, a kad dođu u Bruxelles, manji su od makovog zrna i pognu glave'', rekao je Bernardić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić smatra da na isti način, kao što to rješava Zagreb preko odbora zaduženog za ta pitanja, to treba riješiti i u Jasenovcu. A dok je on gradonačelnik, da takvih ploča u Zagrebu neće biti.

''U Zagrebu je to nemoguće. Nema šanse. Ali, ja odgovaram za Zagreb. Na isti način oni koji su predlagali to povjerenstvo koje je to napravilo, treba to skloniti. Na njima je potez. Ali u životu i politici morate nekada donijeti odluku koja je manje popularna'', rekao je Bandić.

Podsjetimo, izvješće američkog State Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu za 2016., nedavno je upozorilo na na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje u Hrvatskoj.

U izvješću se spominje bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i redatelj Jakov Sedlar spominju kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

Hasanbegović je optužbe odbacio kao neutemeljene besmislice. Sedlar čije se sporni dokumentarni film "Jasenovac-istina spominje u izvješću, je pak također negirao optužbe te najavio kako će anagžirati odvjetnike.

Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

O izvješću se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova naglasivši da "aktualna Vlada stavlja na najvišu razinu zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, vjerskih i svih drugih".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene