Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15 milijuna razloga za šutnju

VIDEO Građani bi trebali prijaviti Bandića ako ga vide da priča sa svjedocima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slučaj Milana Bandića presedan je po svim pogledima. Uz jamčevinu, sud mu je odredio mjere opreza, ali ne zna kako će to kontrolirati. Slučaj za Dnevnik Nove TV prati i Ivana Ivanda.

Za slobodu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jamčio je njegov odvjetnik. Kako je Marijan Hanžeković dignuo kratkoročni kredit od 15 milijuna kuna - ne objašnjava. Ali takvu transakciju ne može napraviti svatko, jer se radi o nestandardnom i specifičnom kreditu.

'Takav kredit možete dobiti ako možete garantirati svojom imovinom za tako veliki iznos ili poslovanjem odnosno drugim kolateralima koji su prihvatljivi kao garancija za banku. Naravno, ovakvi krediti se dižu direktnim pregovorima s višim ili najvišim strukturama u banci, a uz to što morate imati garancije, morate biti osoba od povjerenja kojoj banka vjeruje', pojašnjava Vjekoslav Peretić, financijski savjetnik.

Marijan Hanžeković spada među najbogatije odvjetnike u Hrvatskoj. Zapošljava 104 osobe. Lani je prema podacima Poslovne Hrvatske samo na odvjetnički ured uprihodio 46,75 milijuna kuna, dok mu je dobit bila 8,37 milijuna kuna.

Peđa Grbin
, predsjednik Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav rekao je kako bi volio da se ispita potpada li gradonačelnik Milan Bandić u sferu članka 11 Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Taj članak, kaže Grbin, govori o tome da dar nije samo kad nekome date neku stvar ili kad mu poklonite novac, već i kad nekom učinite takvu uslugu koja bi se itekako mogla značajnije kvantificirati, a pogotovo takvu uslugu koja vas poslije toga dovodi u odnos ovisnosti o onome tko vam je to dao.

'Doista trenutno ne znam tko je uplatio tih 15 milijuna kuna i ako je ovo što sam pročitao u novinama istina, onda mislim da to itekako dovodi gospodina Bandića u sferu članka 11 i volio bih da nadležno povjerenstvo to ispita', kazao je Grbin.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a''

Miljenić: Sud izriče mjeru koja se može provesti

Sud, međutim, porijeklo jamčevina ne zanima. 'Nije posao suda da bi to provjeravao. Zašto bi to provjeravao?', kaže Ivan Turudić, predsjednik Zagrebačkog županijskog suda
Slučaj Milana Bandića presedan je po svim pogledima. Uz jamčevinu, sud mu je odredio mjere opreza, ali ne zna kako će to kontrolirati.

'Sud je postupio primjenom zakona, a sud nije kriv što Ministarstvo pravosuđa, Vlada, Sabor nisu donijeli odgovarajuće provedbene propise. Postoje milijunski razlozi da se poštuju mjere opreza. 15 milijuna razloga postoje da se poštuju mjere opreza i mi pretpostavljamo da će se to poštivati', kazao je Turudić.

Ono što je poznato je da Milan Bandić ne smije dolaziti u ured, Gradsku skupštinu niti obavljati svoj posao gradonačelnika. A komuniciranje sa svjedocima neće niti jedna institucija kontrolirati već obični građani koji ih mogu prijaviti ako ih sretnu.

'Ako bi se to dogodilo, onda bi nadležno tužiteljstvo dakle, to je u konkretnom slučaju USKOK, stavio sudu prijedlog da se ukinu mjere i odredi istražni zatvor', pojašnjava Turudić.
Nejasno je i kako se prema Bandiću smije ponašati njegova zamjenica - Sandra Švaljek.

'To je činjenično pitanje o kojem se može suditi odlučivati povodom događaja. Ja vam ne mogu sad načelno reći, smije li se Milan Bandić družiti sa svojom zamjenicom. Načelno smije. Ako ona nije predložena za svjedoke. Ja to ne znam. Doista ne znam', kaže Ivan Turudić.

Što se tiče utjecaja na svjedoke - to je mjera opreza koju je najteže kontrolirati - jer to bi inače trebala kontrolirati policija, a s obzirom da nema pravo nikoga prisluškivati i tajno pratiti - jedino što može jest obavijestiti sve svjedoke da im dojave ukoliko ih Bandić kontaktira i tek onda ga staviti na mjere i utvrditi je li prekršio zakon. Zanimljivo, uz sve mjere opreza koje je dobio Milan Bandić smije se kandidirati za predsjednika Republike.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene