446818
446818
446818
446818
446818

Milaković: 'lažna prebivališta' nisu proizvod manipulacije nego neuređenosti države

  • , 16.08.2016., 16:45
  • Autor:
  • komentara

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković komentirao je izjavu ministra Vlahe Orepića vezanu za manipuliranje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru ustvrdivši kako je najproblematičniji dio izjave to što ministar nije do kraja rekao istinu.

 
 
 
 
Srđan Milaković (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
Srđan Milaković (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković komentirajući izjavu ministra Vlahe Orepića vezano za manipuliranje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru, ustvrdio je u utorak da je 'najproblematičniji dio' Orepićeve izjave 'o broju građana srpske nacionalosti u Vukovaru, to što ministar nije do kraja rekao istinu'.

"A to je da pitanje prebivališta ili kako ih on naziva lažnih prebivališta, nije proizvod manipulacije bilo koje zajednice nego je stvar neuređenosti i nefunkcioniranja države i državne administracije i ne odnosi se samo na Srbe, već i na Hrvate i druge koji žive u Vukovaru", izjavio je Milaković na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Dodao je kako se nada da je ministar Orepić korektno "provodio zakon i brisao i one druge".

Po Milakovićevom mišljenju, broj stanovnika se u Vukovaru ne može promjeniti sređivanjem evidencije o prebivalištu nego tek idućim popisom stanovništava.

"U ovom slučaju može se promjeniti samo broj birača", dodao je.

Milaković tvrdi da se pravo srpske manjine na uporabu srpskog jezika i ćiličnog pisma veže za zadnji popis stanovnika, i dok se god on ne promjeniti ne može doći ni do osporavanja tog prava.

Naveo je podatak po kojem je u Vukovaru 2011. godine "izbrojano" 9.654 pripadnika srpske nacionalne manjine.

"A bilo je 12.800 onih Srba koji su u Vukovaru imali prebivalište, dakle 3.000 više i to je ono što dokazuje koliko su te manipulacije izražene. I onda kada gradonačelnik izađe s podatkom da je on pronašao u popisu birača 400 Srba koji ovdje ne žive. Dakle, 2011. ih je mogao pronaći 3.100 i to ne bi utjecalo na krajni rezultat popisa stanovništva jer je očito da ti ljudi nisu niti bili upisani u popis stanovništva", naveo je Milaković.

Na pitanje novinara o njegovom stajalištu prema predsjedniku Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradu Popovcu, Milaković je kazao da uloga Pupovca posljednjih godina često nije bila u interesu srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Mi nažalost ne možemo zaboraviti njegovu ulogu u trenucima kada su Srbi izgubili poziciju konstitutivnog naroda u Republici Hrvatskoj", dodao je. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se