Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar na izjavu Orepića

Milaković: 'lažna prebivališta' nisu proizvod manipulacije nego neuređenosti države

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Srđan Milaković komentirao je izjavu ministra Vlahe Orepića vezanu za manipuliranje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru ustvrdivši kako je najproblematičniji dio izjave to što ministar nije do kraja rekao istinu.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković komentirajući izjavu ministra Vlahe Orepića vezano za manipuliranje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru, ustvrdio je u utorak da je 'najproblematičniji dio' Orepićeve izjave 'o broju građana srpske nacionalosti u Vukovaru, to što ministar nije do kraja rekao istinu'.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Trafostranica u Vukovaru s grbom HOS-a Penava dao odobrenje Na trafostanici u Vukovaru osvanuo HOS-ov grb sa ZDS. Zamjenik gradonačelnika: "Policija je bila prisutna na crtanju"

"A to je da pitanje prebivališta ili kako ih on naziva lažnih prebivališta, nije proizvod manipulacije bilo koje zajednice nego je stvar neuređenosti i nefunkcioniranja države i državne administracije i ne odnosi se samo na Srbe, već i na Hrvate i druge koji žive u Vukovaru", izjavio je Milaković na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Dodao je kako se nada da je ministar Orepić korektno "provodio zakon i brisao i one druge".

Po Milakovićevom mišljenju, broj stanovnika se u Vukovaru ne može promjeniti sređivanjem evidencije o prebivalištu nego tek idućim popisom stanovništava.

"U ovom slučaju može se promjeniti samo broj birača", dodao je.

Milaković tvrdi da se pravo srpske manjine na uporabu srpskog jezika i ćiličnog pisma veže za zadnji popis stanovnika, i dok se god on ne promjeniti ne može doći ni do osporavanja tog prava.

Naveo je podatak po kojem je u Vukovaru 2011. godine "izbrojano" 9.654 pripadnika srpske nacionalne manjine.

"A bilo je 12.800 onih Srba koji su u Vukovaru imali prebivalište, dakle 3.000 više i to je ono što dokazuje koliko su te manipulacije izražene. I onda kada gradonačelnik izađe s podatkom da je on pronašao u popisu birača 400 Srba koji ovdje ne žive. Dakle, 2011. ih je mogao pronaći 3.100 i to ne bi utjecalo na krajni rezultat popisa stanovništva jer je očito da ti ljudi nisu niti bili upisani u popis stanovništva", naveo je Milaković.

Na pitanje novinara o njegovom stajalištu prema predsjedniku Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradu Popovcu, Milaković je kazao da uloga Pupovca posljednjih godina često nije bila u interesu srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Mi nažalost ne možemo zaboraviti njegovu ulogu u trenucima kada su Srbi izgubili poziciju konstitutivnog naroda u Republici Hrvatskoj", dodao je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene