Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik Josipović tvrdi

'Miku Tripala vežem uz antifašizam, hrvatsko proljeće i socijalnu demokraciju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O boljoj Hrvatskoj sanjao je Miko Tripalo. Čovjek koji se borio za demokraciju.

Za njega politika nije bila samo umijeće vladanja, već odgovoran javni posao. Od njegove smrti prošlo je točno petnaest godina. Vinka Tomić Tripalo otvorila je bogati arhiv centra za demokraciju koji krije mukotrpan rad njezina supruga Mike Tripala, velikog političara i demokrata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Centar za demokraciju i pravo Nova TV osvojila nagradu Miko Tripalo Slika nije dostupna Nije obraćao pažnju VIDEO: Političar prošao kroz crveno i pregazio biciklista

'Kad se spomene Miko Tripalo prve asocijacije su antifašizam, hrvatsko proljeće i socijalna demokracija', rekao je predsjednik Ivo Josipović. 'Njegova inteligencija, znanje i njegov humanizam', asocijacije su koje uz Mika Tripala veže bivši predsjednik Stipe Mesić.

Pokretač političkih reformi

Bio je borac za ljudska prava. Jedan od nositelja Hrvatskog proljeća, pokretač političkih reformi. Nije se bojao pokazati hrvatski nacionalizam i tražiti veće ovlasti za Hrvatsku unutar Jugoslavije. 'Najdugotrajnije za nas je ono što se zbilo s Ustavnim amandmanima 71 godine koji su bili temelj 74., a ustav 74 je temelj onoga što se događalo devedesetih', objasnio je povjesničar Tvrtko Jakovina.

Do dolaska Mika Tripala, postojali su, prisjeća se bivši predsjednik, samo političari mrkog pogleda koji su ulijevali strah. On je, kaže, bio nešto sasvim drugo. 'Tužan je kad je situacija tužna, veseo je kad je situacija za veselje i ozbiljan je kad brani svoje stavove. Dolazi jedan čovjek kojem ljudi jednostavno vjeruju', rekao je Stjepan Mesić.

A ono o čemu je Tripalo sanjao, tvrdi Josipović, ispunjeno je djelomično. Ostvarena je nacionalna država. 'Nacionalna država u kojoj se polako sve više ostvaruje ideal i poštivanje manjinskih prava Miko Tripalo je na tome jako inzistirao, s druge strane, onaj socijalni aspekt naše države još nije ostvaren onako kako je to Miko želio', rekao je predsjednik Josipović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene