Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dublinska pravila

''ECJ treba odbiti tužbu Mađarske i Slovačke zbog izbjegličkih kvota''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni zastupnik Europskog suda pravde (ECJ) izjavio je da bi sud trebao odbiti tužbu Slovačke i Mađarske protiv Europske unije (EU) zbog obveznih izbjegličkih kvota.

Te dvije zemlje tvrde da je Unija prekršila vlastita pravila kada je većina zemalja članica u rujnu 2015. donijela obvezujući odluku o uvođenju kvota za razmještaj 120.000 izbjeglica iz Italije i Grčke po zemljama EU-a.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima Odbio se zaustaviti Optužen Moldavac koji je divljao po Zagrebu u kombiju punom migranata Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Protiv te mjere glasale su Mađarska, Slovačka, Rumunjska i Češka.

Glavni zastupnik Yves Bot, dužnosnik koji savjetuje suce najvišeg suda u EU-u, rekao je u svom mišljenju da Unijini sporazumi omogućuju usvajanje mjera "kako bi se riješile jasno utvrđene izvanredne situacije".

Istaknuo je da Unija nije prekoračila svoje ovlasti i da je mehanizam kvota "razmjerna mjera" s obzirom na priljev izbjeglica u Grčku i Italiju.

Slovačka i Mađarska podnijele su tužbu protiv EU-a u prosincu 2015.

Odluka se očekuje kasnije ove godine. (Hina)

Važnu presudu Sud je donio danas i to protiv Hrvatske. Sud Europske unije je ocijenio da je prema dublinskim pravilima prelazak izbjeglica preko hrvatske granice u susjedne zemlje bio ilegalan. Prema humanitarnim organizacijama, ova bi odluka mogla pogoditi nekoliko stotina ljudi koji su stigli u Europu u izbjegličkom valu 2015. i 2016.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene