Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši šef CIA-e

'STRATEŠKA I SMRTONOSNA PRIJETNJA' ISIS raste brže nego Al Kaida ikada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Michael Morell upozorenje je izrekao pred američkim kongresom.

Mreža podružnica Islamske države raste brže nego je Al Kaida ikada rasla, tvrdi bivši šef CIA-e. Svoje misli u utorak je podijelio i s američkim kongresom.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Michael Morell, bivši zamjenik ravnatelja i jedno vrijeme v.d. ravnatelja CIA-e, rekao je da je broj teorističkih skupina koje se kunu na vjernost ISIS-u porastao toliko da pokriva 20 zemalja, a prije godinu dana ih gotovo nije bilo.

Kongresu se obratio nakon što je bombaš samoubojica, za kojeg turske vlasti tvrde da je bio povezan s ISIS-om, detonirao bombu u turističkoj četvrti Istanbula.

Morell tvrdi da skupina danas predstavlja 'značajnu stratešku i smrtonosnu prijetnju' za SAD i Europu. Konstatirajući da je skupina pokazala sposobnost da napadne ciljeve u Europi, Morell je dodao da ISIS gotovo sigurno radi na tome da isto napravi i u SAD-u.

Podružnice zloglasne skupine rastu i privlače borce iz cijelog svijeta u 'utrobu zvijeri' - u Siriji.

Američki obavještajni dužnosnik rekao je za Fox News da je više od 36000 stranih boraca, od čega njih najmanje 6600 sa zapadnim putnovnicama, putovalo u Siriju iz najmanje 120 zemalja.

Brojke pokazuju da skupina, bez obzira na gubitke i bombardiranje saveznika na čelu s SAD-om, privlači sve više regurata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene