Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Mi u Hrvatskoj postajemo moderni sizifi, mitski likovi koji guraju kamen na brdo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siromaštvo hrvatskih građana, suđenje za Fimi Mediju, odlazak trogirskog slavuja Vinka Coce... Te i ostale teme o kojima se najviše govorilo u tjednu za nama - komentira Ivana Petrović.

Lijepo je popet se do vrha bilo kojeg brda ili planine - od Zagreba do Nepala. Ali u nas to u metaforičkom smislu nikako ne uspijeva. Mi u Hrvatskoj postajemo moderni sizifi, mitski likovi koji guraju kamen na brdo i uvijek se vraćaju na početak.

Pročitajte i ovo Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni"

Zbog čega je to tako? Veliki Tenžera poigravajući se s Camusovim mitom o sizifu nudi odgovor. On kaže da sizif nije bio besmislen zato jer je gurao kamen na brdo i stalno se vraćao na dno. Sizif je besmislen jer nije imao srce da u njega smjesti vlastite razloge zbog čega to čini. Sizif se zamjerio bogovima, mi nismo, ali očito jesu oni koje smo ovlastili da nas vode.

>> Nema OIB-a, nema mirovine: Pod istragom 2.400 umirovljenika

Mnoge priče u Hrvatskoj više se ne mogu objasniti drugačije doli nedostatkom srca. Jer kako rastumačiti da skoro 3 tisuće umirovljenika neće dobiti mirovinu jer nisu dostavili oib. Vlasti to tumače malverzacijama mirovina umrlih. Ako su sumnje opravdane, postoji kazneni mehanizam kojim se to utvrđuje. Ne treba zato zbog oiba udariti po najslabijima koji ionako jedva spajaju kraj s krajem.

Državni zavod za statistiku objavio je rezultate o stanju siromaštva. U Hrvatskoj je 32 posto siromašnih, i s još najmanje toliko onih koji se lako mogu dovesti na rub te kategorije. Po broju onih koji jedva preživljavaju, naša je zemlja na petom mjestu u Europskoj Uniji - zajednici u koju smo ušli i na kojoj kao da se zadnja 4 mjeseca sustavno radi da se Unija zatre u svijesti ljudi kao nas politički i civilizacijski okvir.

>> PORAŽAVAJUĆI podaci: Na 100 Hrvata njih 32 je SIROMAŠNO!

Tako da i 1989. mjesto na koje nas svjetska banka rangira kad su u pitanju uvjeti ulaganja i poslovanja je i refleksija tog stanja, neuklapanja u procese koje smo ugovorno prihvatili.

To je i refleksija neimanja strategije nacionalne sigurnosti bez čijeg se okvira ne može provoditi ni ono što se zove gospodarska diplomacija. U zemlji minimalnog demokratskog obrazovanja, s 32 posto siromašnih, s lošom oporbom koja također ubija svaku intelektualnu ili konstruktivnu misao - Vlada doista može slobodno i nesmetano stalno ponavljati jedno te isto. Futur egzaktni je omiljeno vrijeme naših ministara

U predmetu Fimi medija optuženi iznose svoje obrane. I svi se nešto ispričavaju, kažu da im je žao. Pozivaju se, kakve li ironije, na savjest. Mi bi valjda sad trebali uvažiti njihovu savjest zato jer su nas pokrali.

>> 'HDZ je naručivao, a Fimi media je sve to plaćala'

Ovakvi procesi uvijek nas straše, jer pokazuju kojim mediokritetima povjeravamo brigu za naše društvo. Maček je ipak kazao zanimljivu stvar - stranački ustroj usporedivši s akvarijem. U kojem tko ne sluša vođu i satelite biva pojeden. To je opis mentaliteta gotovo svih hrvatskih stranaka. Totalitarnog i autoritarnog. Koji proizvede delirij moći i odlijepi od stvarnosti.

Sisačka županica tako mrtvo hladno pojašnjava kako njoj baš treba glamurozni automobil koji je -tvrdi- povoljno kupljen. Županica se ponaša kao da je doktorirala managment na London school of economics i upravlja naftnim lobijem, a ne kao političarka opterećena botox aferama - od kojih se danima i danima branila da su netočne. Očito je ni to iskustvo nije podučilo da je na čelu županije koja je siromašna i u kojoj je sve u kolapsu. Pa su je na to odlučili podsjetiti građani. Simboličnim prosvjedom.

>> AUTIĆI ZA ŽUPANICU: 'Ovo je prebahato i preskupo, imamo mi i većih problema'

Peđa Grbin je najvažniji saborski odbor, onaj za Ustav i poslovnik doista pretvorio u karikaturu narodnog predstavništva. U nekoj drugoj zemlji veće demokratske svijesti on bi već bio podnio ostavku. Ne ulazeći sad u sve kontradikcije koje vladajući, s njim kao najisturenijom osobom iznose u vezi s referenduma o definiciji braka - Grbinov govor se iz dana u dan sve više odmiče od parlamentarnog i postaje govor aktivizma. A to su dva različita govora koja se međusobno isključuju.

Nevjerojatna je ta lakoća izraza s kojom uzima sebi za pravo komentirati upozorenje ustavnog suda da se ne poigravaju s narodnim inicijativama te kojim demantira ili ignorira profesore ustavnog prava kao da je on njima bio mentor na doktoratu. Grbin je jako mlad političar i vjerojatno su mu ambicije velike. Pa u toj želji za usponom možda nije ni svjestan da svojim izjavama stvara dojam o Hrvatskoj kao zemlji baršunaste diktature u kojoj izvrsna i zakonodavna vlast uzimaju u ruke sve poslove pa i posao sudbene vlasti. A takav dojam nije dobar.

>> Peđa Grbin: Ja to ne želim, ali prisililo me 750.000 građana

Stožer za obranu Vukovara još se jednom sastao s premijerom. I opet se ništa nisu dogovorili. Nakon osude javnosti i udruga, pala je u vodu ideja o dvije kolone sjecanja na dan godišnjice pada Vukovara. Bilo bi zanimljivo znati kome je ta nedopustiva ideja prvom pala na pamet i zašto. Britaniju je inače poharala oluja zanimljiva imena - sveti juda -a njezin dolazak u nas su zaustavile austrijske alpe.Svijet potresa afera prisluškivanja generirana dokumentacijom Eduarda Snowdena, bivšeg američkog obavještajca sada ruskog azilanta.

Je li moguće da svjetski vođe nisu znali da ih se prisluškuje? Teško da nisu, jer to uostalom rade službe svih svjetskih sila. Stoga ova priča ima dva lica. Lice reakcije koja mora postojati zbog građana. I lice kreiranja poretka u svijetu u kojem ljudska prava postoje tek kao fasada za narod - pojam o kojem se mnogo govori i pod čijom se krinkom mnogo toga izvodi. Kao selektivan mehanizam poluga politike.

>> Mnoštvo fanova na posljednjem ispraćaju, došla i Torcida!

U tjednu koji je za nama hrvatska se oprostila od Vinka Coce, hrvatskog Pavarotija, prerano otišlog slavuja iz Trogira. Bio je blagdan Svih Svetih. S pijetetom se sjetismo i svih onih na koje se možda više nema tko sjećati. Na nestale u Domovinskom ratu.

U mistici svjetla i noći sjetismo se trenutaka s našim najmilijima koji više nisu s nama. Paleći svijeće - simbole vječnoga života sjetimo se i sebe. Jer Svi Sveti su i blagdan živih. Trenutak je to da promislimo i upitamo se koliko je dobar i plemenit vosak na kojem još svijetle plamičci naših života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene