Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstečajni postupak

'Mi smo jedini u Hrvatskoj koji od 2000. godine nismo dobili ni lipe'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sutra počinje novo razdoblje za brojne radnike zaposlene u 72.000 hrvatskih tvrtki koje su pale u financijske probleme. Problematičnim tvrtkama to je prilika da sačuvaju radna mjesta i ne odu u stečaj, a kasnije i likvidaciju.

Problematičnim tvrtkama to je prilika da sačuvaju radna mjesta i ne odu u stečaj, a kasnije i likvidaciju. 'Ja mislim da smo mi jedini u Hrvatskoj koji nismo od 2000. godine dobili iti kune, niti lipe', kaže radnica 'Revije' Blaženka Parat. Tvrtka je 12 godina u stečaju. Zašto je nitko nije kupio pita se i kaže, za sve je kriv stečajni upravitelj. Navodno je bilo puno ponuda, no on ih je, kažu, sve odbio.

Pročitajte i ovo Ružica Koštan Agonija radnica Plaće i otpremnine čekaju 22 godine, ali njihov vapaj kao da nitko ne čuje: "Ništa ne tražimo, samo ono što smo zaslužile. Ovo je tema" Ilustracija Radikalni eksperiment Stotinu tvrtki uvelo novi način rada kakav bi mnogi poželjeli: "Vidjeli smo ogroman porast dobrobiti"

Odgovor stečajnog upravitelja glasi: bolje da se tvrtka nije prodala jer bi tada nestala svaka nada da će radnici doći do novca. 'Ovi novi tobože spasioci, to su špekulanti i bleferi koji su bez novca htjeli kupiti 'Reviju'. Tako je i meni interes, jer ja nemam novca da se tvrtka proda', rekao je stečajni upravitelj Revije Ivan Rude.

>> Čačić: Zakon o predstečajnom postupku ubrzat će oporavak

52.000 poduzeća sa sličnom sudbinom po novom Zakonu o financijskom poslovanju ili predstečajnoj nagodbi ulazi u 120 dana odlučujuće borbe za opstanak. Vjerovnici mogu oprostiti dio duga, a tvrtke nastaviti raditi. Blokirani računi nikome ne donose korist. Državne institucije i banke najveći su vjerovnici, a stručno je mišljenje da im novi zakon pogoduje. 'Ako je poslovna procjena vjerovnika da će se uspjeti naplatiti više nego da poduzeće ode u stečaj, onda imaju dobru motivaciju da to prihvate', rekao je prošli tjedan Zoran Bohaček iz Hrvatske udruge banaka.

I dužnici moraju stisnuti ruku vjerovnicima i preuzeti rizik da mogu vratiti barem dio dugovanja. 'Kroz to se vrijeme može puno učiniti, ali možda i malo. Zavisi kakav je vjerovnik', dodao je Rude. U Vladi kažu da su od 1. listopada spremni za provedbu zakona. Za 120 dana bit će jasno koje tvrtka vraćaju dugove i čuvaju radna mjesta, a koje će i konačno doživjeti likvidaciju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene