442519
442519
442519
442519
442519

Hrvatska se zadužila za 6 milijardi kuna uz kamatu od 2,75%

  • , 06.07.2016., 18:00
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo financija izdalo je petogodišnju obveznicu u iznosu od 6 milijardi kuna po kamati od 2,75 posto i prinos od 2,85 posto.

 
 
 
 
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je na domaćem tržištu izdalo petogodišnju obveznicu u iznosu od 6 milijardi kuna, uz kamatnu stopu od 2,75 posto i prinos od 2,85 posto, što je povijesno najniži prinos od 2001. kada je država započela s izdanjima obveznica na domaćem tržištu.

Knjige upisa bile su otvorene u srijedu u 9 sati, a zatvorene isti dan u 12,45 sati, priopćilo je Ministarstvo financija na svojim internet stranicama.

"Značajan interes investitora u iznosu koji je premašio 8 milijardi kuna, odnosno više od dva puta premašio inicijalno planirani iznos izdanja, kao i kvalitetna ponuda, omogućili su Republici Hrvatskoj izdanje obveznice uz kamatnu stopu od 2,75 posto te prinos od 2,85 posto", ističu iz Ministarstva.

Naglašavaju kako to izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja Republike Hrvatske s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od pet godina.

"Prinos od 2,85 posto predstavlja povijesno najniži prinos na obveznice Republike Hrvatske od 2001. godine kada je Republika Hrvatska započela sa izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore", ističe se u priopćenju.

Novo je izdanje drugo ovogodišnje izdanje obveznice na domaćem tržištu. Naime, Ministarstvo financija je sredinom ožujka ove godine na domaćem tržištu izdalo drugu tranšu obveznica s dospijećem 2026. godine u iznosu od 4 milijarde kuna, a prinos na tu obveznicu iznosio je 3,99 posto.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva, datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 8. srpnja 2016. godine. Dospijeće obveznice je 2021. godina.

Iz Ministarstva ističu da je obveznica polučila zavidan interes svih kategorija domaćih institucionalnih investitora, uključujući obvezne i dobrovoljne mirovinske fondove, investicijske fondove, osiguranja, banke i ostale pravne osobe.

"Sredstva prikupljena ovim izdanjem obveznica bit će upotrijebljena za refinanciranje državne obveznice koja dospijeva 22. srpnja ove godine, a ostatak sredstava za opće proračunske potrebe", navodi se u priopćenju.

Naime, 22. srpnja ove godine na naplatu dospijeva obveznica u iznosu od 3,5 milijardi kuna.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Hrvatska poštanska banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, Sberbank i Societe Generale - Splitska banka sudjelovali kao su-aranžeri, navode iz Ministarstva financija. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se