Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što budućnost nosi?

Možemo li se obraniti od tuče i što nas očekuje u budućnosti? Meteorolog Ivan Čačić poručuje: "To je pitanje staro već 50 godina..."

U jeku olujnih nevremena koja su zahvatila Hrvatsku, bivši šef Državnog hidrometeorološkog zavoda i meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić govori kako se obraniti od njih, ali i o tome što možemo očekivati u budućnosti.

Tuča i silovito olujno nevrijeme poharali su u četvrtak sjeverozapad Hrvatske. O obrani od tuče i nevremena, ali i o tome očekuje li nas sve češće ekstremno vrijeme, reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš razgovarao je s bivšim šefom Državnog hidrometerološkog zavoda i meteorologom Dnevnika Nove TV Ivanom Čačićem.

Svako veliko nevrijeme praćeno tučom aktualizira pitanje treba li nam protugradna obrana. "To je pitanje koje je staro već 50 godina. Često čujemo da danas ne bi bilo tuče da se ranije djelovalo, međutim to je dosta subjektivno stajalište", rekao je Čačić.

Pročitajte i ovo Vinogradi nakon nevremena POLJOPRIVREDNICI NA MUKAMA Vinogradari nakon strašnog nevremena: "Kao da je čovjeku odrezano jedno plućno krilo. Šteta nije samo sto posto, nego 110 posto..."

"Trenutno ne postoje znanstveni dokazi o funkcionalnosti ovih mjera. Svjetska meteorološka organizacija je čak izdala preporuke zemljama članicama da sve aktivnosti vezane uz umjetno djelovanje i obranu od tuče ne provode ako za to ne postoje dokazi o uspješnosti - a trenutno nema dokumenata koji bi to potvrdili".

Kako djeluju mjere?

"Postoji mogućnost da se ispali raketa u oblak, i što se onda događa? U teoriji, kada se ispali raketa, u oblak dođu čestice koje kupe molekule vode na sebe. Ideja je u tome da se prema postojećim česticama u oblaku unesu konkurentne jezgre koje raspoređuju raspoloživu masu vode i preslaguju je na manje čestice, tako da se izbjegne tuča", objasnio je Čačić.

"Međutim, kada se ispali raketa, ona u oblak stiže za 5 do 10 minuta. S obzirom na to da oblak ima životni vijek od nekakvih 30 minuta, ono što ste vidjeli na ekranu nije zapravo ono na što raketom djelujete".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna fascinantne snimke FOTO GALERIJA Grmljavinsko nevrijeme u Zagrebu, pogledajte munje kako paraju nebo

Što se iskustva u drugim državama tiče, Čačić je skeptičan. "Znate, često se manipulira podacima. Kada čujemo o iskustvima iz Francuske ili Austrije, riječ je zapravo o lokalnim aktivnostima u privatnom sektoru, dok se država sa svojim hidrometeorološkim postajama ne bavi tom djelatnošću", rekao je.

"Naravno, takvi su podaci u interesu onima koji prodaju te sustave za zaštitu", dodao je.

Što nosi budućnost?

Nakon olujnih nevremena, pogotovo onih s tučom, stalno se javlja pitanje što nam budućnost nosi i možemo li očekivati više ekstremnih vremenskih uvjeta u budućnosti. "Možemo očekivati nove ekstremne aktivnosti i olujne procese u budućnosti", rekao je Čačić.

"Protiv takvih procesa jedino se možemo nositi putem osiguranja ili da se mreža protiv tuče postavi iznad osjetljivih kultura. Međutim, polje pšenice ne možete prekriti mrežom", zaključio je Čačić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene