Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROGRAM SISAČKE KOMORE

"Metalci su opet IN": Kako u Sisku do sigurnog posla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tokari, strojari, bravari - za njima vapi cijela županija. "Područni ured Zavoda za zapošljavanje u Sisku nema niti jednog nezaposlenog inženjera metalurgije", kaže Aneta Radoš iz Županijske komore Sisak.

Na sisačkom zavodu za zapošljavanje nema niti jednog nezaposlenog inženjera metalurgije! Traženi su kao suho zlato, no mladi baš i ne pokazuju interes za zanimanja strojara ili tokara. Zato je uz geslo "Metalci su opet IN" Županijska komora odvela osnovnoškolce da iz prve ruke vide gdje ih u njihovu gradu čeka siguran posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna podaci hzz-a Nezaposlenost osjetno veća u odnosu na lani: Pogledajte gdje je bilo najviše otkaza, ali i gdje ih se najviše zaposlilo Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 BDP na 2,7 posto HNB ima dobre vijesti: Hrvatsko gospodarstvo i dalje je u uzletu, a pozitivni trendovi nastavit će se i u 2019. godini

U sisačkoj brodogradnji nema tko raditi. "Kadar koji je postojao otišao je van granica, zbog stanja u našoj industriji. Potraga za mladima uvijek traje, ali sve je manje priljeva jer nema mladog kadra", kazao je Krešimir Štajcar iz sisačkog Brodocentra.

Zato se danom otvorenih vrata metaloprerađivača sisačke osmaše htjelo potaknuti da razmisle i o strukovnim školama. Nakon Brodocentra, obišli su i tvornicu za proizvodnju keramičkih komponenti uz pomoć kojih se izrađuju mikročipovi. "Ova se zanimanja zanemaruju i diskreditiraju jer su prljava, teška i slično. Svaki posao treba raditi, a ovdje definitivno ima potrebe", rekao je Milan Sladojević iz Applied Ceramicsa.

Tokari, strojari, bravari - za njima vapi cijela županija. "Područni ured Zavoda za zapošljavanje u Sisku nema niti jednog nezaposlenog inženjera metalurgije i po njima su trenutno u našoj županiji metalske struke najzapošljivije", istaknula je Aneta Radoš iz Županijske komore Sisak.

"Ako se posao jako traži, onda to je meni bolje za život, onda će mi ekonomsko stanje biti bolje i lakše ću naći posao", kazao nam je osmaš Karlo Bundalo.

I što je jednako važno - naći će ga u svom gradu. Primjera radi - pogon ove sisačke tvrtke broji 120 strojeva i 70-ak radnika. Brojke se mogu preokrenuti samo ako u budućnosti bude više interesa za tehnička zanimanja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene