Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kandidati pod povećalom

Šefica Mesićevog stožera sada radi za Josipovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Mesić, čini se, ustupio je Štefaniju Balog, voditeljicu svojih predsjedničkih kampanja predsjedničkom kandidatu SDP-a Ivi Josipoviću. Čijim novcem će se financirati predsjednički kandidati, pitanje je na koje i prema zakonu, stranke i pojedinci moraju odgovoriti?

Prva do predsjednika s dva prsta u zraku Štefanija Balog skupljala je novac za kampanju. Nakon izbora 2000, nisu prestala nikad dokazana šaputanja da je Mesićev izbor financiran novcem primjerice Hrvoja Petrača. Balog takva nagađanja ocjenjuje čistim glupostima te tvrdi da je Mesićev izborni stožer vodio apsolutno transparentnu kampanju, na način da se otvorio poseban račun kandidata i da se napravilo financijsko izvješće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar gospodarstva u to vrijeme Vidošević: Ni lipu nisam zaradio u privatizaciji Slika nije dostupna Okrugli stol Pusić: Nakon godina u HGK-u Vidošević glumi Tarzana

Njezino uključenje u kampanju nema veze sa Stipom Mesićem i ne znači da aktualni predsjednik podupire SDP-ova kandidata. Balog navodi kako je za Josipovićevu kampanju izdvojeno, odnosno da njegov izborni stožer računa s oko 4 milijuna kuna. Novac će, kaže, namaknuti SDP, a Josipović će otvoriti osobni račun radi lakše kontrole novca. No, četiri milijuna je i novac koji bi Vesna Pusić voljela imati u svojoj kampanji.

HDZ će izdvojiti šest, Vidošević pet milijuna kuna

'Četiri milijuna kuna je velik novac i nije ga jednostavno skupiti, a sve će se skupiti preko donacija pa smo svi u akciji skupljanja prijatelja i mogućih donatora', rekao nam je Boris Blažeković, glasnogovornik kampanje Vesne Pusić. Najveća hrvatska stranka HDZ kani i najviše potrošiti za svojeg predsjedničkog kandidata. Kažu da bi voljeli raspolagati sa šest milijuna kuna. 'HDZ će kampanju financirati prije svega vlastitim sredstvima, ali bit će i donacija' rekla nam je Sunčana Glavak, glasnogovornica HDZ-a.

Za Hebrangov novac brine se stranačka šefica financija, a iz stranke kažu, sve će biti po zakonu. 'Prije nego se sklopi ugovor o donaciji HDZ će provjeriti jesu li pravne ili fizičke osobe podmirile sve obveze prema državi, prema radnicima i ostalo', dodala je Glavak. Nadan Vidošević će u bitku za Pantovčak s oko pet milijuna kuna za kampanju. Tko će mu biti financijski direktor i osoba zadužena za skupljanje donacije u njegovu se stožeru još ne zna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene