Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlikovanja stranim državljanima

Mesić uručio odlikovanja Sonji Biserko, Zuroffu i Fuentesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uručio je u ponedjeljak visoka odličja RH Sonji Biserko, predsjednici Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, Efraimu Zuroffu, direktoru Jeruzalemskog centra Simon Wiesenthal te Jorgeu Fuentesu Monzonis-Viallongi, veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Republici Bugarskoj te bivšem voditelju Misije OESS-a u RH.

'Danas imam rijetku priliku da visokim odličjima RH odlikujem troje stranih državljana koji su, svatko na svoj način, pridonijeli tome da napreduju procesi demokratizacije u Hrvatskoj, da Hrvatska formira svoju regionalnu politiku na način koji joj je donio priznanje svijeta i da se kroz to naša zemlja sve više približava standardu europskih i svjetskih demokracija', rekao je Mesić obraćajući se gostima. Mesić je uručio Sonji Biserko Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom 'za osobit doprinos u borbi za ljudska i građanska prava hrvatskog i ostalih manjinskih naroda u Republici Srbiji te izgradnju temelja za normaliziranje odnosa između Hrvatske i Srbije', ističući da je Biserko bila 'među prvima koji su javno i jasno osudili ultranacionalističku politiku režima Slobodana Miloševića'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije iz Hrvatske 'Srbi imaju pravo nagrađivati, samo je čudno što nagrađuju zločin' Slika nije dostupna Uručio odlikovanja i priznanja Mesić odlikovao Antunovića, Đikića…

Zahvalivši predsjedniku na odličju, Biserko je rekla da je Helsinški odbor za ljudska prava Srbije puno učinio u samoj Srbiji, ali i u regiji, a da je ona najviše ponosna na to da je Odbor bio jedna od prvih organizacija koja se bavila povratkom i reintegracijom Srba u Hrvatskoj. Mesić je odlikovao Efraima Zuroffa Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za 'osobit doprinos borbi protiv povijesnog revizionizma i reafirmiranju antifašističkih temelja Hrvatske i uspostavljanju dobrih odnosa Hrvatske i Izraela'. Mesić je rekao da je Zuroff svojim kritikama pomogao Hrvatskoj da bude bolja, 'da se otrgnemo iz potencijalno smrtonosnog zagrljaja falsificirane povijesti, da ispravljamo pogreške koje su štetile, odnosno koje su mogle trajno naštetiti našem ugledu u demokratskom svijetu sazdanom na temeljima antifašizma'.

'Velika je čast i povlastica dobiti ovo odličje. Tko bi mogao pomisliti prije 15 godina, kada smo pokrenuli svoje aktivnosti u Hrvatskoj, da će doći do ovoga', rekao je Zuroff, te zahvalio Mesiću na njegovu doprinosu suočavanja Hrvatske s prošlošću i borbi s neofašizmom i ustaškom nostalgijom. Suđenje Dinku Šakiću, bivšem zapovjedniku logora Jasenovac, 'bilo je najvažniji pravni postupak ikada pokrenut protiv lokalnog suradnika nacista u postkomunističkoj Europi. To je bio čin pravde', rekao je Zuroff.

Predsjednik je odlikovao Fuentesa Redom kneza Branimira s ogrlicom 'za profesionalan rad na održavanju i razvijanju bilateralnih odnosa Ureda OESS-a u Zagrebu i RH'. 'Zbog njegovog doprinosa europeizaciji Hrvatske i napretku demokracije u Hrvatskoj Fuentes je zaslužio da mu se RH na primjeren način oduži', rekao je Mesić. Fuentes je zahvalio Mesiću na toleraciji, strpljivosti, dobrim savjetima i razumijevanju posla koji je OESS radio u Hrvatskoj. 'Nadamo se da će ove godine, tijekom španjolskog predsjedanja EU-om, biti završen proces pristupanja RH Europskoj uniji', kazao je Fuentes. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene