Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić u Vukovaru: 'Kuponskom privatizacijom branitelji su prevareni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stipe Mesić poručio je danas iz Vukovara, gdje je bio na proslavi Dana državnosti i završetka izobrazbe na hrvatskim vojnim učilištima, kako se ne smije dopustiti da ostane neistražena bilo koja slutnja u moguću malverzaciju u privatizaciji u posljednjih 15 godina a da krivici ne budu pozvani na odgovornost.

Osim Mesića, na svečanosti u vojarni 204. vukovarske brigade bili su i predsjednici Sabora i Vlade Vladimir Šeks i Ivo Sanader, vojni dužnosnici s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Josipom Lucićem na čelu, članovi Vlade, saborski zastupnici, lokalni dužnosnici i članovi obitelji i rodbina promoviranih polaznika vojnih učilišta.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata - 3 Rane nisu zacijelile Tužne priče iz kolone sjećanja: "Muž mi je poginuo kad i sin. Emocije su jako teške"

Obraćajući se polaznicima hrvatskih vojnih učilišta, Mesić je rekao kako su se, "dok su se oni borili na bojišnici, drugi nezakonito bogatili u privatizaciji te drugim nečasnim radnjama ukidajući radna mjesta, a mnoge obitelji ostavljajući bez prihoda".

- Država je nakon rata odlučila stradalnicima Domovinskog rata pomoći kroz kuponsku privatizaciju. Umjesto da im je pomogla, dopustila je da se raznim malverzacijama njihovih kupona i dionica dokopaju oni koji s ratom nisu imali nikakve veze, ustvrdio je predsjednik Mesić dodajući kako su time stradalnici Domovinskog rata i branitelji bili prevarani ".

- Danas smo svjedoci kako se različite malverzacije nastavljaju, kako se uzimaju velike svote s ciljem pogodovanja kod kupnje državne imovine ili kod drugih transakcija s istom tom imovinom. Ne smijemo dopustiti da se u prostoru javne politike događaju stvari koje su nespojive s odgovornim i transparetnim djelovanjem državnih
struktura, poručio je Mesić, ističući da "svaki izostanak naše
reakcije na sumnje u nečasne poslove ohrabruje one koji su nas već nekoliko puta opljačkali".

Također je rekao kako ne smije dopustiti da građani poduzete akcije u borbi protiv korupcije i pljačke promatraju kao nekakav sezonski posao koji ovisi o nečijoj političkoj volji.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks podsjetio je da je 25. lipnja 1991. godine Hrvatski sabor donio ključne i bitne odluke kojima je "trasiran put hrvatske državnosti i slobode".

Šeks je ujedno zahvalio svim hrvatskim braniteljima, ističući kako bez njihova hrabrog otpora ne bilo ništa od provedbe odluka Sabora.

- Da je Republika Hrvatska 1991. godine bila članica Sjevernoatlantskog saveza, ne bi bilo golgote i kalvarije Vukovara niti Ovčare, ocijenio je Šeks, dodajući kako Hrvatska treba ući NATO-savez upravo zato da se ne bi ponovila kalvarija koju je prošla 1991. godine.

Čestitajući Dan državnosti, predsjednik Vlade Ivo Sanader je rekao kako Hrvatska očekuje da bi pozivnicu za pristupanje NATO-savezu mogla dobiti na sastanku na vrhu tog saveza u Bukureštu u travnju iduće godine.

- Ne možemo još reći kako je sve sto posto gotovo i sigurno, ali Vlada će učiniti sve na ispunjenju svih potrebnih kriterija kako bi dala punu potporu strategiji razvoja obrambenih i oružanih snaga u skladu s najboljim NATO-standardima, istaknuo je premijer.

Svečanoj promociji u povodu završetka izobrazbe na hrvatskim vojnim učilištima jučer i danas u Vukovaru bilo je nazočno 620 dočasnika i časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Njih 598 diplome i priznanja dobilo je tijekom jučerašnje svečanosti, a danas su, u nazočnosti predsjednika države, Sabora i Vlade, diplome uručene polaznicima 11. naraštaja kadeta pilota te 9. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić".

Uoči svečanosti, predsjedniku države, Sabora i Vlade predstavljen je projekt Memorijalnoga informacijsko-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, čija je gradnja nedavno počela u sklopu vojarne 204. vukovarske brigade.

Prije dolaska u vojarnu 204. vukovarske brigade, Mesić, Šeks i Sanader položili su vijence i zapalili svijeće kod masovne grobnice na Ovčari te podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene