Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dočekao ga slovenski predsjednik

Mesić u Sloveniji: 'Vrlo dobar i otvoren sastanak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u oproštajnom posjetu Sloveniji, izjavio je nakon razgovora sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom da su lanjsko potpisivanje arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja i volja da se riješe otvorena pitanja doveli do razdoblja u kojemu je odnose Hrvatske i Sloveniji moguće podignuti na višu razinu.

'Sporazum o arbitraži i politička volja da se preostala otvorena pitanja riješe snizili su tenzije i to omogućuje da našu suradnju opet dignemo na višu razinu', rekao je Mesić na konferenciji za novinare nakon susreta sa slovenskim predsjednikom Tuerkom na Brdu kod Kranja. Na novinarsko pitanje je li frustriran što sva otvorena pitanja nisu već ranije riješena, rekao je da za frustraciju nema mjesta jer i mnoge druge države, osobito susjedi, imaju otvorena pitanja, ali surađuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Vruća krv' Tuerk: Mesićeva izjava neprihvatljiva Slika nije dostupna Odlučno se protivi Tuerk protiv susreta s Napolitanom i Mesićem o pomirenju

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tuerkom u kongresnom centru na Brdu kod Kranja, Mesić je rekao da su njih dvojica održali 'vrlo dobar i otvoren sastanak'. 'Napokon smo na pravom putu', rekao je Mesić, ističući stalni dijalog i kontakte predsjednika vlada, te prekid ranijih tenzija. Na pitanje što je prošle godine omogućilo da dođe do preokreta u odnosima dviju država, predsjendik Mesić odgovorio je da su bili potrebni i vrijeme i politička volja 'da jedna strana drugu počne slušati', ali da ni u vrijeme napetosti nije došlo do pogoršanja odnosa građana, odnosno običnih ljudi.

'Građani su nam tako dali lekciju koju treba zapamtiti', dodao je Mesić. 'Volio bih vjerovati da se iracionalnosti neće ponavljati. Naš je interes da blisko surađujemo kao prijatelji', rekao je Mesić. On smatra da Slovenija i Hrvatska svojom suradnjom mogu dati primjer ostalim zemljama u susjedstvu, jer sve zemlje u okruženju 'bile bliske ili ne' imaju korist i interes da surađuju u perspektivi buduće ujedinjene Europe kao čimbenika mira u svijetu.

Predsjednik Mesić dodao je da i svoj posjet Sloveniji drži potvrdom da treba nastaviti putem kojim se je u odnosima krenulo, a pozvao je predsjendika Tuerka da posjeti Hrvatsku. Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izrazio je na zajedničkoj konferenciji za novinare zadovoljstvo činjenicom da dvije države od lanjskog arbitražnog sporazuma kreću pozitivnim smjerom međusobnih odnosa. 'Dijelimo velik dio zajedničke povijesti u kojoj smo bili partneri. Sada rješavamo otvorena pitanja, i predsjednik Mesić i ja podržavamo arbitražni sporazum koji su postigle vlade, to su vrlo pozitivni pomaci', rekao je Tuerk.

>> Mesić posjetio kosovske Hrvate

Izrazio je mišljenje da će se preostala otvorena pitanja riješiti vrlo brzo putem međudržavnih vladinih povjerenstava, o čemu su u srijedu u Kranjskoj Gori sporazum postigli predsjednici vlade Borut Pahor i Jadranka Kosor. Arbitražni sporazum po Tuerkovoj je ocjeni dobar kompromisni okvir koji će omogućiti 'pravedno rješenje' pitanja koje je međusobne odnose opterećivalo godinama.

'Za sva pitanja potrebno je naći perspektivna i pravedna rješenja', rekao je Tuerk. Predsjednik Mesić na Brdu kod kranja sastao se i s dugogodišnjim slovenskim predsjednikom Kučanom, a u četvrtak poslije podne čekaju ga i razgovori s predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom, predsjednikom parlamenta Pavlom Gantarom i ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovičem. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene