Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Dan mladosti i radosti

'Riječi 'tko se suprostavi bit će nemilosrdno pregažen' napisao je Hebrang, ne Tito!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na već tradicionalnom Danu mladosti i radosti ove je godine prvi put bio i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Oko šest tisuća Titovih obožavatelja okupilo se u njegovom rodnom Kumrovcu u Zagorju na obilježavanju 119. obljetnice njegova rođenja. Na već tradicionalnom Danu mladosti i radosti ove je godine prvi put bio i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić koji je i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tisuće se okupile u Kumrovcu I strane agencije izvijestile o obilježavanju Dana mladosti Slika nije dostupna 120 godina od rođenja Tita Više od 8.000 ljudi u Kumrovcu: 'Dok je Tito bio živ svima nam je bilo bolje!'

'Josip Broz Tito bio je velika ličnost svog vremena, bio je netko koga se valja sjećati i kojemu treba odati priznanje i za ono što je napravio tijekom Drugog svjetskog rata i za ono u poslijeratnom razdoblju. Je li pravio pogreške? Jest, svakako, ali u strateškim odlukama kada je pozvao na ustanak protiv okupatora i njegovih pomagača, kad je odbio Staljinov diktat, kad se opredijelio za radničko samoupravljanje, kad je udario čvrste temelje Pokreta nesvrstanih i kad je dao poticaj za donošenje Ustava iz 1974. godine nije griješio. Što je razlog našeg okupljanja? Nismo ovdje da stavimo na glavu titovku s crvenom zvijezdom, nismo ni da iskažemo nostalgiju za prošlim vremenima, nismo ni da pjevamo pjesme o Titu. Ovdje smo samo i jedino zbog istine', rekao je bivši predsjednik Mesić dodajući kako je u svakodnevnom životu prisutno relativiziranje zločinačkog karaktera ustaške države u Hrvatskoj, ali i podizanje četničkog vojvode Draže Mihajlovića na pijadestal nacionalnog heroja u susjednoj Srbiji.

'Povjesničari predstavljaju Tita kao monstruma, zločinca i bezdušnog diktatora kojemu je na pameti bio samo luksuz, neki se trude ne bi li pronašli što više masovnih grobnica za koje odmah znaju da su to žrtve komunizma, Tito se optužuje za likvidiranje zarobljenih ustaša i domobrana nakon Bleiburga, no poznate su njegove dvije zapovijedi s kraja rata u kojima on inzistira da se sa zarobljenicima postupa u skladu s međunarodnim pravom. Riječi 'tko se suprotstavi narodnooslobodilačkoj vojsci bit će nemilosrdno pregažen i uništen' potpisao je Andrija Hebrang, a ne Tito i tome nikakav komentar nije potreban, naglasio je Mesić dodajući da Tito nije ostavio trag samo u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije nego i u cijelom svijetu.

Za vrijeme govora Mesić je cijelo vrijeme bio prekidan poklicima publike 'Tito, Tito!' Za razliku od prošle godine kada se okupilo i puno više ljudi, ove godine na skup nisu došli članovi Hrvatske čiste stranke prava, pa nije bilo ni verbalnih nadjačavanja tko jest, a tko nije zločinac. S partizanskim obilježjima mnogi su se i slikali kraj Titove rodne kuće i njegova spomenika. U Kumrovec je tri sata s pionirskim titovkama propješačilo i 19 mještana Cerkne iz susjedne Slovenije.

Unatoč tome što je partizansku proslavu malo pokvarila kiša poslijepodne je sve nastavljeno uz grah, gulaš, Kumrovcem se uz harmoniku orilo i Kozaračko kolo, a navečer će u Kumrovcu nastupiti i grupa 'Let 3'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene