Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Summit predsjednika zemalja srednje Europe u cijelosti usipo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak predsjednika zemalja srednje i jugoistočne Europe koji danas završava u Ohridu u cijelosti je uspio, ocijenio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Činjenica da se na tradicionalnom sastanku jednom godišnje okuplja sve veći broj predsjednika, sada ih u okviru ove inicijative ima 19, pokazuje da je regiji i Europi potreban takav skup na kojem predsjednici država razmjenjuju mišljenja o Europskoj uniji i procesima integracija te drugim važnim međunarodnim bilateralnim pitanjima, rekao je Mesić hrvatskim novinarima.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

"Mi šaljemo poruke, a ne odluke, koje se odnose na europsko udruživanje", rekao je Mesić. Posebice je ukazao na mogućnost koji summit pruža za bilateralne susrete.

Predsjednik Mesić se jučer na rubu summita sastao s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom. Novinarima je izjavio da su razgovarali o samom skupu i koristima koje on donosi zemljama regije i procesima europskog udruživanja.

Mesić se ponovno osvrnuo na nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Europske unije s obzirom na to da u nekim sredinama ima mišljenja da je Srbija potpisala SSP, a da nije ispunila sve potrebne uvjete.

On smatra da je potpisivanje SSP-a dobro ne samo za Srbiju i proeuropske snage u njoj već i za regiju, jer kako je rekao Srbija sada preuzima i obveze koje mora ispuniti. Primjerice, nastavio je Mesić, iz Beograda više neće biti poruka o posebnim vezama sa srpskim entitetom u BiH, već će se poruke razmjenjivati na liniji Beograd-Sarajevo. Mesić je dodao da je pitanje dana kad će SSP potpisati i BiH na dobrobit i te zemlje i cijele regije.

Sudionici 15. summita predsjednika zemalja srednje i jugoistočne Europe u Ohridu su nastavili plenarnu sjednicu posvećenu gospodarskim pitanjima, posebice energetici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene