Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija na Jeremićevu izjavu

Mesić: Srbija mora priznati da je bila agresor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik je komentirao nedavnu izjavu srbijanskog ministra Jeremića, a o odnosima dviju država je rekao da se ne mogu pokvariti, jer su već pokvareni.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u Zaboku je, komentirajući izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića po kojoj je Srbija ohrabrena izjavom predsjednika Josipovića u parlamentu BiH, rekao kako Srbija mora priznati da je bila agresor na ovim prostorima, da treba doživjeti katarzu kao Nijemci nakon Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: Obavještajne službe pokušavaju kompromitirati partizane Slika nije dostupna 'NDH nostalgičari ne shvaćaju da smo zahvaljujući Titu bili na strani pobjednika'

Jeremić je na sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI) u Anconi u vezi s Josipovićevim istupom u parlamentu BiH rekao da je Srbija ohrabrena što je on u parlamentu BiH izrazio duboko žaljenje zato što je politika koju je vodila Hrvatska pod Tuđmanom ondje izazvala ljudske patnje i podjele. Na novinarski upit hoće li ta Jeremićeva izjava pokvariti odnose s Hrvatskom bivši predsjednik Mesić je u Zaboku odgovorio kako ona neće pokvariti odnose s Hrvatskom jer su 'naši odnosi već sada dosta pokvareni'.

>> Kosor: Jeremićeva izjava zlouporaba je Josipovićeva govora

Mesić je u Zaboku bio na svečanoj proslavi 47. obljetnice Gimnazije Antuna Gustava Matoša i 65. obljetnice pobjede Europe nad fašizmom. Predsjednik Mesić je u vezi s Jeremićevom izjavom rekao da 'kad on već komentira, treba znati da je Slobodan Milošević još na Kosovu polju iznio svoje planove o sukobima na ovima prostorima i velikoj etnički čistoj Srbiji. Kad je BiH u pitanju, neka taj dečko kaže da su Srbi građani BiH, da im je glavni grad Sarajevo i da tamo kreiraju svoju politiku. To Jeremić, za razliku od nas, nikad nije rekao', istaknuo je Mesić.

Mesić je u Zaboku održao polusatno predavanje učenicima o antifašizmu te govorio i o događajima na Bleiburškom polju. 'Mnogi, ne svi, postali su žrtve osvete. Osveta je nažalost bila prisutna diljem Europe. Optužuju me da negiram ili različito tretiram zločine, ovisno o tome jesu li ih počinili partizani ili ustaše. Ne pravdajući bilo koji zločin, upozoravam da su zločini koje su počinili nacifašisti bili takvi da je bilo nemoguće izbjeći osvetu', rekao je Mesić.

'TV i kiosci nude krivotvorine'

Kako je ocijenio s tim u vezi, TV nudi krivotvorine, na kioscima su također krivotvorine, 'kojima nas žele uvjeriti da su ustaše bili dobri jer su bili Hrvati. Morate pronaći istinu. Pozivam vas da ne nasjedate manipulatorima i onima koji vam lažu. Postoje povijesni izvori, strana literatura, izjave svjedoka. Prosudite i sami zaključite', rekao je Mesić učenicima. Na našim prostorima antifašizam je neodvojiv od komunističkog pokreta i Josipa Broza Tita, rekao je, dodavši kako je u Titovo doba bio u zatvoru, no da zbog toga ne može neobjektivno vrjednovati njegovu ulogu.

'Što bi bilo da Hrvati nisu bili na strani antifašizma? Bio bi pokolj. Danas bi o Hrvatima pričali kao o povijesnoj činjenici. Trećinu bi ubili, trećina bi pobjegla, a trećina bi bila asimilirana. Istini treba pogledati u oči. Fašizam i nacizam su zločin u ideji i realizaciji te ideje. U antifašizmu je bilo zločina, ali to ne mijenja njegov značaj', rekao je Mesić. Predavanje je zaključio riječima da je Hrvatska stvorena u NOB-u, a obranjena u Domovinskom ratu. Mesić je u dvorištu gimnazije podignuo i zelenu zastavu kao znak da je ta škola 'A.G. Matoša' nedavno dobila status međunarodne ekoškole. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene