Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Utvrditi činjenično stanje'

Mesić: Spor sa Slovenijom riješiti na bazi međunarodnog prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić na kraju cjelodnevnog posjeta Varaždinu i Varaždinskoj županiji održao je večeras javnu tribinu naslovljenu 'Predsjednikova dva mandata - Perspektive i izazovi'.

Kada je riječ o ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Mesić je ponovio kako se spor sa Slovenijom treba riješiti na bazi međunarodnog prava, kojim će se utvrditi činjenično stanje. 'Ulazak u Europsku uniju potreban je radi sigurnijeg te boljeg i kvalitetnijeg života', zaključio je. Osvrčući se na osnovne značajke svoja dva predsjednička mandata Mesić je kazao kako je 'prvi mandat bio dosta težak, dok je drugi bio lakši', te dodao kako je u prvom mandatu bilo nužno početi s reformama i promjenama Ustava koje su i danas pred nama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesiću žao što nije riješen spor 'Očito netko misli da je Hrvatska ranjiva' Slika nije dostupna Pozvao EU da se EU izjasni o tome 'Slovenija je rekla da ne prihvaća međunarodno pravo'

Treba promijeniti Ustav

'Imamo dovoljno vremena da promijenimo Ustav i da imamo parlamentarnu demokraciju s predsjednikom kao čvrstim dijelom tog sustava. Promjene u Ustavu su nužne i radi provedbi reforma na putu ulaska u Europsku uniju', kazao je. Mesić je ocijenio kako do 2000. godine Hrvatska nije bila pravna država, jer su se 'zakoni primjenjivali selektivno'. 'Reforma pravosuđa, depolitizacija vojske i policije stvari su koje mogu dovesti do funkcioniranja pravne države. Tijekom drugog (predsjedničkog) mandata trebalo je do kraja provesti reformu, no, na žalost to nije učinjeno', ustvrdio je Mesić.

U vezi s izborom novoga hrvatskog predsjednika rekao je kako želi osobu koja će nastaviti 'europski put Hrvatske' te da to postigne što brže. Kazao je i kako želi osobu koja će se zalagati za demokratsku proceduru i koja se u svom mandatu neće morati baviti temama iz Drugog svjetskog rata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene