Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće Sigurnosti

Mesić u UN-u: Hrvatska izložena tsunamiju korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvodnim obraćanjem hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Vijeću sigurnosti UN-a počela je tematska rasprava posvećena prijetnji globalnog terorizma miru i sigurnosti u svijetu, na kojoj sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, a u raspravi će sudjelovati predstavnici najmanje 40 zemalja.

Predsjednik Mesić rekao je kako je Hrvatska izložena 'tsunamiju korupcije', koji vuče korijene još iz vremena Domovinskog rata i pomoći koju su prikupljali iseljenici, a koja je djelomice završavala na računima pojedinaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vijeće sigurnosti VS: SAD pohvalio Mesićev posjet Kosovu Slika nije dostupna Sjednica Vijeća sigurnosti Mesić: Hrvatska snažno podupire nuklearno razoružanje

Temu rasprave 'Prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti izazvane terorističkim djelima', odabrala je Hrvatska, koja u prosincu predsjeda Vijećem sgurnosti UN-a. U izboru teme Hrvatska se oslonila na svoje predsjedanje Protuterorističkim odborom (CTC), jednim od supsidijarnih tijela Vijeća sigurnosti, koje nadzire kako se u zemljama članicama UN-a provode mjere za suzbijanje terorizma uvedene relevantnim rezolucijama UN-a.

Nedavni teroristički napadi novoga tipa u Mumbaiju dodatno su aktualizirali temu globalnog terorizma, pa se uz 15 članica Vijeća sigurnosti, za sudjelovanje u raspravi prijavilo još 25 zemalja.

Nakon rasprave, koja će se odvijati na jutarnjoj i popodnevnoj sjednici, biti će objavljena Predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a, koja će odražavati stajališta 15 članica Vijeća o daljnim koracima na suzbijanju globalnog terorizma, u čemu bi Ujedinjeni narodi trebali igrati vodeću ulogu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene