Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Ne treba zanemarivati atentat jer bi se mogao ponoviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić danas je, komentirajući jučerašnju odluku Predsjedništva Hrvatskog sabora o raspodjeli novca iz državnog proračuna za proslavu Spomen-dana Bleiburške tragedije te spomena na žrtve pale u Jasenovcu, izjavio kako "treba reći istinu da nijedan poginuli u Jasenovcu nije kriv ni za jednog na Bleiburgu, ali su mnogi na Bleiburgu krivi za mnoge u Jasenovcu".

Predsjednik je to rekao u prigodi današnjeg posjeta Malinskoj, odgovarajući na zamolbu novinara da komentira odluku Predsjedništva Sabora, po kojoj proizlazi da je za obilježavanje Bleiburške tragedije osigurano pet puta više novca nego za obilježavanje tragedije u Jasenovcu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednikova izjava izazvala osude saborskih zastupnika Slika nije dostupna Ispraćaj Ive Pukanića, Mesić došao pognute glave

Naime, saborsko je Predsjedništvo jučer za obilježavanje Spomen-dana Bleiburške tragedije organizatorima dodijelilo 500 tisuća kuna, a kako je u državom proračunu za obilježavanje obljetnica tragedija Bleiburga i Jasenovca predviđena zajednička stavka od 600 tisuća kuna, proizlazi da je za komemoraciju žrtvama Jasenovca preostalo 100 tisuća kuna.

Mesić je nadalje izjavio kako je "obrazloženje da je Jasenovac prije dobivao novac, a Bleiburg nije, samo zavaravanje".

"Treba poći od toga da je Jasenovac najveće gubilište u II. svjetskom ratu na području bivše Jugoslavije pa i u regiji, pa ako treba podsjetiti mlade generacije na ono što se tamo događalo da se više nikada ne dogodi, to treba učiniti u Jasenovcu", dodao je.

Mesić je također kazao da "treba obilježiti i Bleiburg", dodavši kako je "na Bleiburgu poginulo samo nekoliko ljudi; (a najveći broj) poginuo je na Križnom putu, ali se obilježava Bleiburg".

Predsjednik je na novinarski upit komentirao i "slučaj Pukanić", odnosno nove elemente u kojima se, po pisanju mesija, spominje i kokain koji se konzumirao u stanu obitelji Pukanić.

Mesić je rekao kako istraga traje te da se o tom slučaju može razgovarati kad završi.

"Ne treba od ljudske tragedije praviti aferu i slučaj koji je previše začinjen žutilom, nego treba prepustiti institucijama da obave posao", rekao je Mesić. Naglasio je kako "ne treba zanemarivati da je na čovjeka pokušan atentat koji nije uspio", i da se "atentat sutra može ponoviti, ako institucije ne dođu do izvršitelja ili onoga koji stoji iza atentata".

Na upit podupire li institucije koje su stale u obranu Mirjane Pukanić, budući da je sud potvrdio da je ona nezakonito hospitalizirana u bolnicu u Vrapču, Predsjednik je odgovorio kako "ono što je u proceduri to u načelu ne komentira" te da "nije u redu da se zanemaruje jedan atentat, jer je to pitanje naše sigurnosti".

Na novinarski upit je li to povezano s njegovim prijateljstvom s Ivom Pukanićem, predsjednik Mesić je odgovorio kako je "s Ivom Pukanićem prijatelj kao i sa svim novinarima".

Predsjednik Mesić, koji je Malinsku posjetio nakon obilaska brodogradilišta u Kraljevici, koje je do sada opremilo nekoliko ophodnih brodova za libijsku Obalnu stražu - nadalje je izjavio kako želi da se gospodarstvenici usmjere na "probleme koji se javljaju u birokratskim strukturama".

Kao primjer naveo je nedavni slučaj posade libijskih ophodnih brodova, koji su u Hrvatskoj trebali preuzeti izgrađene brodove, ali su naišli na birokratske probleme i čekali su izdavanje vize. Dodao je da bi stranci sa schengenskom vizom trebali odmah dobiti i hrvatsku vizu te da taj postupak treba pojednostaviti.

Predsjednik Stjepan Mesić posjetio je danas kraljevičko brodogradilište i nazočio na pokusnoj vožnji ophodnog broda koji je u tom brodogradilištu izgrađen za libijsku Obalnu stražu.

U Malinskoj je nazočio otvorenju Inina sindikalnog odmarališta.

Popodne će posjetiti Pomorski fakultet u Rijeci, a u Opatiji će nazočiti proslavi 15. obljetnice osnutka Primorsko-goranske županije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene