Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić primio čestitke Sarkozyja zbog izbora Hrvatske za nestalnu članicu VS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči radnog posjeta Francuskoj idućeg tjedna, predsjednik Republike Stipe Mesić primio je čestitke francuskoga kolege Nicolasa Sarkozyja na izboru Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Želio bih Vam uputiti najtoplije čestitke povodom izbora Hrvatske, na Glavnoj skupštini UN, za nestalnog člana Vijeća sigurnosti od 1. siječnja 2008. Ovaj izbor svjedoči o rastućoj ulozi Hrvatske na međunarodnoj sceni, što je svakako povezano s nekoliko mirovnih operacija", stoji u čestitci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korupcija i kriminal ugrožavaju nacionalnu sigurnost Održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost Slika nije dostupna Libanon, Brazil, Nigerija, Gabon i... Bosna i Hercegovina izabrana u Vijeće sigurnosti UN-a

Sarkozy potvrđuje spremnost Francuske da usko surađuje s Hrvatskom u iduće dvije godine koliko će ona biti nestalna članica Vijeća Sigurnosti, a istodobno se pripremati za pristup Europskoj uniji.

Sarkozy je u pismu podsjetio na važnost rada Vijeća sigurnosti u vremenima u kojima međunarodnoj zajednici prijeti terorizam i širenja oružja za masovno uništavanje i u kojima operacije UN za održavanje mira postaju sve brojnije i sve složenije.

"To predstavlja za zemlje članice posebnu odgovornost", piše Sarkozy i dodaje da države članice moraju koordinirati napore radi unapređenja učinkovitosti rada Vijeća i općenito Ujedinjenih naroda.

"Uvjeren sam da će naše dvije zemlje, oko svih ovih pitanja, ojačati svoju blisku suradnju", dodaje Sarkozy.

Francuski predsjednik izražava zadovoljstvo skorašnjim posjetom Stjepana Mesića Parizu gdje će razmijeniti stajališta "oko glavnih točaka dnevnog reda Vijeća sigurnosti".

Hrvatski predsjednik putuje u ponedjeljak u dvodnevni radni posjet Parizu gdje će ga primiti Sarkozy i ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Mesić će se u Parizu sastati i s glavnim tajnikom UNESCO-a Koichirom Matsuurom, te u Francuskom institutu za međunarodne odnose održati predavanje na temu "Budućnost Hrvatske i Balkana".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene