Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mesić u Opatiji

'Hrvatska je bolesna od nezaposlenosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić po deseti je put kao hrvatski predsjednik govorio na tradicionalnom skupu ekonomista u Opatiji, a stanje u našoj državi 'dijagnosticirao' je kao bolest nezaposlenosti.

'Cijeli iznos našeg duga rezultat je nedovoljne zaposlenosti i nedovoljne proizvodnje i izvoza. S drugačijom politikom Hrvatska je mogla živjeti i razvijati se od svojih prihoda', kazao je Mesić na otvaranju tradicionalnog 17. savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista 'Ekonomska politika Hrvatske 2010.' u Opatiji na kojem se okupilo oko 500 sudionika. Podsjetio je i na staru mudrost da 'političari gledaju samo do kraja svoga mandata, a državnici do sljedećih generacija', te napomenuo da je 'u proteklih deset godina često, i to svjesno, preuzimao ulogu Don Quijota'.

Pročitajte i ovo Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali Mladi "Štedi, uloži i život posloži" Jesu li mladi u Hrvatskoj financijski pismeni? O novcu treba učiti od najranije dobi

>> Mesić će i s papom pričati o uklanjanju križeva

Druge zemlje nemaju dilemu oko toga da je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta najvažnija zadaća svake vlade i svake ekonomske politike. 'No, u nedostatku podrške, to je moglo umiriti moju savjest, ali ne i popraviti stvari. Danas to moram priznati. Hrvatska plaća preskupu cijenu za ponašanje svojih političara. Krajnje je vrijeme da na scenu stupe državnici, odnosno onakvi političari koji osjećaju odgovornost ne samo za sebe i svoje blagostanje, nego i za generacije što dolaze', poručio je u svom govoru predsjednik Mesić. Ponovio je da Hrvatska ima ogroman dug koji i dalje raste, velike deficite, pad proizvodnje, potrošnje i izvoza, ali i posebno upozorio na pokazatelje koji govore o stanju hrvatskog društva, posebice na probleme mladih i njihove nezaposlenosti.

'Stvorili smo generaciju bez nade'

Naglašavajući kako sve veću ulogu dobivaju različita navijačka plemena, kako smo suočeni sa sve težim izgredima na stadionima, ali i na ulicama, Mesić je kazao kako su 'protagonisti tih izgreda pripadnici generacija koje su izgubile šansu da nađu svoje mjesto u društvu, pripadnici izgubljenih generacija' i upozorio na 'endemsku nezaposlenost'. 'Mi smo stvorili, odnosno dozvoliti stvaranje generacija, koje su beznadno isključene iz svijeta rada', kazao je napominjući da prevelik dio mlade generacije nije ni dobio šansu da svojim radom nešto stekne.

'Moja je dijagnoza da je Hrvatska bolesna od nezaposlenosti', rekao je Mesić. Naglasio je i kako u drugim zemljama nema dileme da je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta najvažnija zadaća svake vlade i svake ekonomske politike, da se brinu o konkurentnosti, dok je hrvatska hit tema stabilnost. I ja sam za stabilnost, ali onu i onakvu koja je znak zdravog gospodarstva i zdrave nacionalne ekonomije, a to kod nas definitivno nije slučaj, naša se stabilnost oslanja na strane kredite, istaknuo je. Kao jedini način da se račun za preveliku potrošnju počne plaćati ističe povećanje zaposlenosti, izvoza i ukupnog prihoda zemlje. I to brzo i veliko povećanje, jer s rastom BDP-a od 6 posto jedino možemo servisirati postojeće dugove, naglasio je predsjednik Mesić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene