Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Neka pojedinci iz srpske zajednice promisle prije pokretanja polemike'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Hrvatska formalno-pravno štiti prava nacionalnih zajednica na najvišoj razini čak s višim pravima nego što je to u većini europskih zemalja. No, svakako da ima i pojedinačnih stvari koje treba rješavati", rekao je danas predsjednik RH Stjepan Mesić novinarima u Ogulinu nakon proslave Dana grada odgovarajući na optužbe Srpskog demokratskog foruma (SDF) o alarmantnom položaju srpske manjine u Hrvatskoj.

Mesić je pozvao one pojedince iz srpske zajednice u Hrvatskoj koji pokreću takvu javnu polemiku "da još jednom razmisle i prije svega sjednu za stol s institucijama sistema koje probleme srpske zajednice u Hrvatskoj uistinu mogu rješavati".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Z GENERACIJA PRIDONIJELA Sve je veći broj Amerikanaca koji se izjašnjavaju kao pripadnici LGBT+ skupine Slika nije dostupna Otvoren znanstveno-sveučilišni kampus Borongaj

SDF je u otvorenom pismu ustvrdio kako su Srbi marginalizirani i isključeni iz mnogih sfera javnog i društvenog života, a nacionalni identitet više im je stigmatiziran, nego priznat. Srbi se nalaze u iskustvu novonastale manjine čija životna i statusna pitanja tek čekaju rješenje, stoji u otvorenom pismu na internetskoj stranici SDF-a..

"To su pitanja vezana za povratak izbjeglica, stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava, obnovu njihovih kuća i povrat uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, rješavanje statusnih pitanja vezanih za državljanstvo, poteškoće u priznavanju prava iz radnog odnosa i mirovinskog osiguranja, etnički pristrano pravosuđe i inflacije optužbi za ratne zločine, strepnje za vlastitu sigurnost i sigurnost svoje imovine, medijski i javni linč i govor mržnje, ekonomsku zapostavljenost krajeva u koje se vraćaju i uništenu infrastrukturu", navodi se u pismu.

Na novinarsko pitanje, predsjednik Mesić odbio je odgovoriti hoće li podržati Nadana Vidoševića kao eventualnog budućeg kandidata za predsjednika RH, kao i Andriju Hebranga ili Miroslava Tuđmana, te je kazao da će o tome odlučivati isključivo kao građanin na budućim izborima.

Na pitanje misli li da menadžerski ugovori sindikalnih povjerenika u Hrvatskim željeznicama podsjećaju na mafijaško ovladavanje gospodarstvom SAD-a prije stotinu godina, predsjednik Mesić odgovorio je da njemu nije poznato koji je razlog ovakvim menadžerskim ugovorima u HŽ-u. "Mi imamo mafiju, kao što ju ima i svaka zemlja, ali bitno je da ona ne vlada državom i da institucije funkcioniraju. Ne bih načelno prozvao nikoga u ovom slučaju, već pozivam institucije države da koriste svoju zakonsku obavezu i sankcioniraju one koji krše zakon", kazao je Mesić.

Cijenu plina za gospodarstvo ne određuju samo Vlada RH i hrvatski distributeri, već je ona velikim dijelom uvozna kategorija, kaže Mesić, a nedavne inicijative za snižavanje cijene osnovnih namirnica u maloprodaji ocjenjuje kao sigurnu pomoć građanima da prebrode inflaciju, ali smatra da su još važnije "sustavne mjere da se inflacija snizi".

Odgovarajući na novinarsko pitanje o mogućnosti da RH ubrza suđenje u slučaju Kriste Laptala, Mesić je ponovio kako se politika ne može miješati u grčko pravosuđe, ali obrana može pravnim sredstvima ubrzati da kapetan Laptalo dobije prvostupanjsku presudu u pisanom obliku i nastavi svoju pravnu bitku.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks dodao je da bez obzira na činjenicu što obrana još nema ni pisanu osuđujuću prvostupanjsku presudu, zbog suđenja u nerazumno dugom roku može zatražiti zaštitu ljudskih prava kapetana Laptala kod Europskog suda za prava čovjeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene