Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zakon ne poštuje slobode'

Mesić pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti 'harača'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu.

Posebni porez na plaće, mirovine i druge primitke, kako se navodi u priopćenju Predsjednikova Odjela za informiranje, nije u suglasnosti s odredbom Ustava Republike Hrvatske. U priopćenju se navodi kako Zakon ne uređuju na Ustavom propisan način sudjelovanje svih u podmirivanju javnih troškova te kako se ‘ne poštuju načela pravednosti, jednakosti i razmjernosti, jer se u odredbama Zakona uvodi nejednakost i neravnopravnost u podmirivanju javnih troškova’. Isplatiteljima plaća - poduzetnicima je oduzeto pravo koje imaju prema mjerodavnom propisu, jer se plaće u trgovačkim društvima uređuju na način utvrđen pravilima toga društva te se navedenom odredbom ne poštuju Ustavom zajamčena poduzetnička i tržišna sloboda, stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!"

>> 'Povećanje PDV-a ima kontra učinak'

'Pogođen najsiromašniji sloj društva'

Porez, smatra predsjednik, ne poštuje načela pravednosti i jednakosti Odjel napominju kako je Ustavom propisano da se porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti, a porezne stope spomenutim Zakonom ne jamče građanima jednakost, jer teret poreznog opterećenja nije utvrđen razmjerno primanjima koja građani ostvaruju. ‘Uvođenjem posebnoga poreza posebice su pogođeni najsiromašniji slojevi društva, odnosno većina građana’, ocjenjuje Predsjednikov Odjel za informiranje te dodaje kako ‘građani koji ostvaruju mjesečna primanja u iznosima i deset puta višim od navedenih ne osjećaju teret poreznog opterećenja’. ‘Država, kao jamac socijalnog blagostanja, dužna je voditi računa o svim građanima podjednako, poticati gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana te štititi njihova prava i gospodarske mogućnosti’, stoji na kraju priopćenja.

Polančec: Pričekajmo odluku ustavnog suda pa ćemo biti pametniji

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je danas kako predsjednik Stjepan Mesić ima pravo od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, no nije htio komentirati sadržaj samoga Mesićeva zahtjeva, ističući kako valja pričekati da se Ustavni sud očituje o tom zakonu. 'Pričekajmo da vidimo što će reći Ustavni sud, pa ćemo onda biti pametniji', izjavio je Polančec novinarima, nakon komemoracije Savki Dabčević-Kučar u Starogradskoj vijećnici. Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks vjeruje da u zakonu nema elemenata koji se kose s Ustavom, no i on ističe kako treba pričekati mišljenje Ustavnog suda.

Mislite li da će Zakon pasti na Ustavnom sudu?

  • Da
  • Ne
  • Nadam se da hoće
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene