Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obljetnica partizanske akcije

Mesić: Opasno je što fašizam jaše u mnogim zemljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Karlovcu je obilježena 69. obljetnica upada grupe partizana s Holjevcem na čelu u tada okupirani Karlovac i bolnicu.

Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH  na čelu s predsjednicom Vesnom Čulinović-Konstatinović i počasnim predsjednikom SAB-a i bivšim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, u nazočnosti Tatjane Holjevac i sudionika Narodnooslobodilačke borbe, obilježili su ispred spomen-poprsja heroja NOB-a Većeslava Holjevca 69. obljetnicu upada grupe partizana s Holjevcem na čelu u tada okupirani Karlovac i bolnicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

Iz programa obilježavanja izbačeno je postavljanje spomen-ploče na zgradu Doma zdravlja, negdašnje bolnice, jer je Dom zdravlja jučer izvijestio antifašističke udruge kako ne da suglasnost za postavljanje spomen-ploče na mjestu stare, razbijene početkom devedestih godina. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nazvao je sprječavanje vraćanja spomen-ploče na mjesto gdje je godinama stajala ' sramotom za Karlovac i Karlovačku županiju, ali i za Hrvatsku'.

'Svjedoci smo recidiva povijesnih zabluda, idejnih lutanja i otvorenog poricanja vrijednosti NOB-a, a sve uz relativiziranje zločinačkog karaktera nacifašizma i ustaštva kao ovdašnje inačice', rekao je. Uz tvrdnju kako je jasno i dokumentirano da su antifašisti pobijedili najveće zlo koje je pogodilo čovječanstvo u 20. stoljeću, Mesić je rekao da su antifašisti, kojima je pripadao i Većeslav Holjevac, postavili temelje samostalne hrvatske države koja gradi demokraciju i druge uvjete da s punim pravom tražimo svoje mjesto u ujedinjenoj Europi.

Čelnici grada Karlovca nisu se odazvali

Skup je u ime Karlovačke županije i župana Ivana Vučića pozdravio njegov zamjenik Milenko Rebić. Čelnici grada Karlovca nisu se odazvali pozivu. Prije skupa, na spomenik skojevcu Ivici Gojaku uz stari Koranski most, gdje je poginuo u povlačenju iz akcije upada u okupirani Karlovac i tadašnju bolnicu 17. studenoga 1941., položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

U izjavama za medije sudionici su komentirali činjenicu da je danas u ime karlovačke Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata njezin predsjednik Petar Banić položio vijenac ispred Doma zdravlja u spomen na dvojicu ustaša koje su na današnji dan 1941. godine ubili partizani s Holjevcem na čelu te je Holjevca opetovano nazvao 'četničko-komunističkim teroristom i zločincem'.

'Neznalice imaju svoje sljedbenike'

' I budalaština je demokratsko pravo, rekao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić , ali je opasno što fašizam jaše u mnogim zemljama u svijetu', bio je komentar bivšeg predsjednika Mesića. Tatjana Holjevac rekla je kako njezin otac s četnicima ima zajedničko samo to što su joj oni ranili majku. 'Šteta što je među nama puno neznalica koji sad već imaju i svoje sljedbenike, a najžalosnije je što među njima ima i branitelja iz Domovinskog rata', rekla je.

Upravo u vrijeme održavanja SAB-ova skupa, od Banićeva postupka ogradio se Zbor ratnih udruga iz Domovinskog rata Karlovačke županije, koji okuplja oko 15 tisuća branitelja.

U priopćenju piše da su udruge pripadnika 110., 129., 137. i 143. brigade te Udruga specijalne policije Grom, Udruga ratnih veterana 3. bojne 2. gardijske brigade i Udruga 6. topničko-raketnog diviziona Karlovac u sastavu Zbora, a ne Koordinacije. Sve te udruge 'rade na zaštiti digniteta i istine o Domovinkom ratu, bez ikakvih ideoloških, političkih i interesnih upletanja, u skladu sa službenom državnom politikom i Ustavom, piše u priopćenju. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene