Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić odbacio optužbe predsjednika Haškog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reagirajući na optužbe predsjednika Haškog suda Fausta Pocara da hrvatski dužnosnici pritišču Sud nezadovoljni presudom 'vukovarskoj trojci' predsjednik Stjepan Mesić uzvratio je kako on ocjenjujući presudu neprihvatljivom očekuje da će se Haško tužiteljstvo na nju žaliti, a žalba biti uvažena.

Pocar je u pismu Ujedinjenim narodima optužio Hrvatsku da
diplomatskim pritiskom zbog presude 'vukovarskoj trojci' želi utjecati na nezavisnost Suda, izvijestili su hrvatski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osiječke braniteljske udruge zbog presude napale državni vrh Slika nije dostupna Sanader: Od Vijeća sigurnosti UN-a tražit ćemo raspravu o Haškom sudu

U vezi s pismom kojim se Pocar obratio predsjedniku Opće skupštine UN-a, a u kojem "'reakcije najviših dužnosnika Republike Hrvatske' na prvostupanjsku presudu protiv tzv. vukovarske trojice ocjenjuje kao 'potpuno neprimjerene', Ured Predsjednika podsjeća kako je u svojoj izjavi neposredno nakon objavljivanja spomenute presude" Mesić, "uz ocjenu o neprihvatljivosti presude, vrlo jasno izrazio uvjerenje da će
Tužiteljstvo suda uložiti žalbu i da će ta žalba biti uvažena, te isto tako jasno iznio čvrsto opredjeljenje o potrebi nastavka pune suradnje s Haškim sudom", kaže Ured u priopćenju.

Izražavajući opće nezadovoljstvo hrvatske javnosti presudom kojom je jedan optuženi za zločine na Ovčari 1991. osuđen na 20 godina zatvora, drugi na pet, a treći oslobođen, premijer Ivo Sanader je najavio kako će se 15. listopada obratiti Općoj skupštini UN-a kada bude raspravljala o radu Haškog suda. Predsjednik Mesić je, pozivajući se na svoju ulogu u vanjskoj politici Hrvatske, izjavio kako bi bilo bolje da u New York ide on, a ne premijer.

"Predsjednik Suda svakako zna da je temeljem Ustava Predsjednik ovlašten da zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, a da je temeljem Ustavnoga zakona o suradnji s Haškim sudom, Vlada Republike Hrvatske zadužena za ostvarivanje te suradnje", navodi o tome sporu Ured predsjednika u priopćenju.

Ured navodi kako Mesić "od početka svojega mandata dosljedno zastupa stajalište o nužnosti pune suradnje s Haagom" te ističe kako se "u tome stajalištu ništa nije promijenilo, jer je ono zasnovano na dugoročnim interesima Republike Hrvatske i njezinih građana".

Priopćenje dalje kaže kako će Hrvatska, kao aktivna članica UN-a i zemlja koja kandidira za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN, i dalje će ispunjavati sve svoje međunarodne obveze, "od sudjelovanja u brojnim mirovnim misijama svjetske organizacije pa do suradnje s Haškim sudom".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene