Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić i Napolitano izgladili nesporazume

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon intenzivnih razgovora između ureda talijanskog i hrvatskog predsjednika, dogovoreni su tekstovi izjava u vezi nedavnoga govora talijanskog predsjednika. Pomirenje Rima i Zagreba kao prvu vijest prenose kako hrvatski tako i talijanski mediji.

Izjave se objavljuju u isto vrijeme u Rimu, odnosno u Zagrebu, a tekst izjave Ureda Predsjednika Republike Hrvatske glasi:

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Izjava predsjednika Mesića povodom Dana Europe

"Hrvatska strana primila je na znanje objašnjenja pružena tijekom razgovora koji je u Farnesini (Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike) 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića.

Ta su objašnjenja primljena s razumijevanjem, te su pridonijela prevladavanju nesporazuma nastalih u svezi teksta što ga je izgovorio Predsjednik talijanske države. 

Riječi Predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija.

Predsjednik Mesić temeljem tih objašnjenja smatra da je potvrđena bitna osnova za daljnje građenje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa između dviju zemalja. Predsjednik Mesić je podsjetio na višekratno izražen interes za ostvarenjem hrvatsko-talijanskog susreta na najvišoj razini", stoji na kraju izjave.

Postignut mir između Italije i Hrvatske, naslov je većine talijanskih agencija i Internet stranice talijanskih listova u subotu poslije podne koji prenose talijansko i hrvatsko službeno priopćenje u kojem se ističe kako su razjašnjena
nesuglasja između dvije zemlje nastala nakon reagiranja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na govor talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana u povodu Dana sjećanja na fojbe 10. veljače.

- Riječi Predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija, prenose sva talijanska glasila iz službene izjave.

Također se ističe zadovoljstvo Farnesine, sjedišta talijanskog
ministarstva vanjskih poslova, zbog objašnjenja do kojeg se došlo u razgovoru 13. veljače između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića.

Na svojoj on line stranici list Repubblica osim što u naslovu kaže kako je zaključen diplomatski incident s Hrvatskom ističe da se "Mesić povukao", a u tekstu kaže kako je hrvatski predsjednik priznao da talijanski šef države nije namjeravao uvrijediti Hrvatsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene