12049
12049
12049
12049
12049

Mesić i Napolitano izgladili nesporazume

  • , 17.02.2007., 16:32
  • Autor:

Nakon intenzivnih razgovora između ureda talijanskog i hrvatskog predsjednika, dogovoreni su tekstovi izjava u vezi nedavnoga govora talijanskog predsjednika. Pomirenje Rima i Zagreba kao prvu vijest prenose kako hrvatski tako i talijanski mediji.

 
 
 
 
Mesić o odnosima s Italijom i drugim aktualnostima
Mesić o odnosima s Italijom i drugim aktualnostima

Izjave se objavljuju u isto vrijeme u Rimu, odnosno u Zagrebu, a tekst izjave Ureda Predsjednika Republike Hrvatske glasi:

"Hrvatska strana primila je na znanje objašnjenja pružena tijekom razgovora koji je u Farnesini (Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike) 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića.

Ta su objašnjenja primljena s razumijevanjem, te su pridonijela prevladavanju nesporazuma nastalih u svezi teksta što ga je izgovorio Predsjednik talijanske države. 

Riječi Predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija.

Predsjednik Mesić temeljem tih objašnjenja smatra da je potvrđena bitna osnova za daljnje građenje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa između dviju zemalja. Predsjednik Mesić je podsjetio na višekratno izražen interes za ostvarenjem hrvatsko-talijanskog susreta na najvišoj razini", stoji na kraju izjave.

Postignut mir između Italije i Hrvatske, naslov je većine talijanskih agencija i Internet stranice talijanskih listova u subotu poslije podne koji prenose talijansko i hrvatsko službeno priopćenje u kojem se ističe kako su razjašnjena
nesuglasja između dvije zemlje nastala nakon reagiranja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na govor talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana u povodu Dana sjećanja na fojbe 10. veljače.

- Riječi Predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija, prenose sva talijanska glasila iz službene izjave.

Također se ističe zadovoljstvo Farnesine, sjedišta talijanskog
ministarstva vanjskih poslova, zbog objašnjenja do kojeg se došlo u razgovoru 13. veljače između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića.

Na svojoj on line stranici list Repubblica osim što u naslovu kaže kako je zaključen diplomatski incident s Hrvatskom ističe da se "Mesić povukao", a u tekstu kaže kako je hrvatski predsjednik priznao da talijanski šef države nije namjeravao uvrijediti Hrvatsku.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se