12049
12049
12049
12049
12049

Mesić i Napolitano izgladili nesporazume

  • , 17.02.2007., 16:32
  • Autor:
  • komentara

Nakon intenzivnih razgovora između ureda talijanskog i hrvatskog predsjednika, dogovoreni su tekstovi izjava u vezi nedavnoga govora talijanskog predsjednika. Pomirenje Rima i Zagreba kao prvu vijest prenose kako hrvatski tako i talijanski mediji.

 
 
 
 
Mesić o odnosima s Italijom i drugim aktualnostima
Mesić o odnosima s Italijom i drugim aktualnostima

Izjave se objavljuju u isto vrijeme u Rimu, odnosno u Zagrebu, a tekst izjave Ureda Predsjednika Republike Hrvatske glasi:

"Hrvatska strana primila je na znanje objašnjenja pružena tijekom razgovora koji je u Farnesini (Ministarstvo vanjskih poslova Talijanske Republike) 13. veljače održan između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i veleposlanika Republike Hrvatske Tomislava Vidoševića.

Ta su objašnjenja primljena s razumijevanjem, te su pridonijela prevladavanju nesporazuma nastalih u svezi teksta što ga je izgovorio Predsjednik talijanske države. 

Riječi Predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija.

Predsjednik Mesić temeljem tih objašnjenja smatra da je potvrđena bitna osnova za daljnje građenje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa između dviju zemalja. Predsjednik Mesić je podsjetio na višekratno izražen interes za ostvarenjem hrvatsko-talijanskog susreta na najvišoj razini", stoji na kraju izjave.

Postignut mir između Italije i Hrvatske, naslov je većine talijanskih agencija i Internet stranice talijanskih listova u subotu poslije podne koji prenose talijansko i hrvatsko službeno priopćenje u kojem se ističe kako su razjašnjena
nesuglasja između dvije zemlje nastala nakon reagiranja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na govor talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana u povodu Dana sjećanja na fojbe 10. veljače.

- Riječi Predsjednika Napolitana nikako se nisu polemički odnosile na Hrvatsku, niti je u njima bilo ikakve namjere da se dovedu u pitanje Sporazum o miru iz 1947. i Osimski i Rimski sporazumi, niti je u njima bilo revanšističkih ili povijesno-revizionističkih inspiracija, prenose sva talijanska glasila iz službene izjave.

Također se ističe zadovoljstvo Farnesine, sjedišta talijanskog
ministarstva vanjskih poslova, zbog objašnjenja do kojeg se došlo u razgovoru 13. veljače između ministra vanjskih poslova Massima D'Aleme i hrvatskog veleposlanika u Rimu Tomislava Vidoševića.

Na svojoj on line stranici list Repubblica osim što u naslovu kaže kako je zaključen diplomatski incident s Hrvatskom ističe da se "Mesić povukao", a u tekstu kaže kako je hrvatski predsjednik priznao da talijanski šef države nije namjeravao uvrijediti Hrvatsku.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se