Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nisam se čuo s Gadafijem'

Mesić: I u Libiji bi za rat moglo biti i drugih motiva, a ne samo spašavanje civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situaciju u Libiji komentirao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, inače poznat po dobrim odnosima s pukovnikom Moamerom Gadafijem.

Na novinarsko pitanje je li se čuo s Gadafijem Mesić je odgovorio da nije. Prokomentirao je i napise u medijima prema kojima je libijski veleposlanik izjavio kako se Mesić ponudio da bude svojevrsni pregovarač između Gadafija i pobunjenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veze počele za vrijeme studija u Mostaru Gadafi surađivao s Titovim službama Slika nije dostupna Mesić o Vejnoviću 'Radio je najnormalniji posao veleposlanika'

'To je malo iskrivljeno. U vrijeme kada su počeli sukobi u Libiji tamo je bilo dosta naših radnika i tražili su pomoć pri evakuaciji. Neki su direktno od mene tražili pomoć zbog mojih čestih dolazaka u Libiju. Ja sam nazvao libijsku ambasadu i predložio da mi kažu što se tamo uistinu događa i mogu li ja što pomoći. Otišao sam u libijsko veleposlanstvo i tamo su mi rekli da će svi naši radnici biti evakuirani i da je sve u najboljem redu', pojasnio je Mesić te dodao kako je njegovo mišljenje da je u Libiju odmah nakon početka sukoba trebalo poslati jednu međunarodnumisiju koja bi utvrdila točno o čemu se radi. Ovako smo, kaže, dobivali s dvije strane potpuno oprečne informacije i o broju poginulih i o svemu drugom.

'Pred očima mi je situacija prije rata u Iraku kad je Irak bio optužen da proizvodi nuklearno, biološko i kemijsko oružje. Napadnuti su svim sredstvima i vidimo kakvo je tamo stanje i danas, a ni nuklearno, ni biološko ni kemijsko oružje nikada nije pronađeno. A Irak je razoren. Pretpostavio sam da je stvarni motiv bila nafta. Pa tako bi i ovdje moglo biti nekih drugih motiva, a ne samo spašavanje civila', kazao je Mesić. 'Uspostavljena je zona zabrane leta. Libijski avioni više ne lete i nemaju odakle uzletjeti. Sad više nema zabrane leta jer nema tko letjeti. Sad se razaraju aerodromi i komunikacije, libijska infrastruktura... Koji je sada dalje motiv, kuda to sad ide?', pita se Mesić.

Trebalo je, smatra, poslati misiju i obje strane pozvati na prekid neprijateljstva, sve sudionike pobune amnestirati, a krivnju individualizirati bez obzira o kome se radilo. 'Na jednoj i drugoj strani izaberu se članovi komisije koja bi uz međunarodnu potporu izradila prijedlog novog ustava, reformi, izbornog zakona, itd... Da se dođe do novog parlamenta iz čega će izaći i nova vlada i predsjednik. I da onda oni (Libijci) sami rješavaju pitanje Libije', smatra Mesić.

Upitan da prokomentira stav vlade RH po pitanj Libije Mesić je kazao kako ne želi komentirati stav Vlade, no da je on osobno uložio mnogo truda da naše firme dobiju poslove u Libiji. 'Moj interes je bio i novim hrvatskim firmama osigurati dolazak u Libiju i radio sam na tome da dobijemo posao na izgradnji željezničke mreže i vagona i lokomotiva. I još neke druge poslove', kazao je Mesić te dodao kako bez obzira na sve očekuje da će se do sada potpisani ugovori poštivati i suradnja s Libijom nastaviti bez obzira tko bio na vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene