Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Nije dogovoren zločinački pothvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Temi dana Dnevnika Nove TV objavljen je ekskluzivni razgovor s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, u kojem predsjednik komentira najnoviju 'ofenzivu' suda u Haagu, kojom se na temelju transkripata predanih iz Ureda predsjednika Oluja ponovno pokušava okarakterizirati kao zločinački pothvat.

Optužnica je, naime, izrađena na temelju desetak predsjedničkih transkripata pomoću kojih tužiteljstvo namjerava dokazati da je Oluja od samog početka obilježena neselektivnim napadima na stanovništvo kako bi ono bilo protjerano.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šalje i formalni zahtjev Mesić: 'Mene u ovoj zemlji svatko može ignorirati' Slika nije dostupna Ekskluzivni intervju 'S guštom sam letio slovenskim avionom'

- Mislite li da ste predajom transkripata tužiteljstvu prekršili  Ustav?

'To ne mislim ni u kojem slučaju jer sam obvezan provoditi Ustav i hrvatske zakone. Ustavni zakon o suradnji s haškim tribunalom obvezuje me na suradnju. To je sve što mogu reći.

- Tužitelji kreiraju optužni prijedlog selektivno, izvlačeći optužbe iz konteksta, i time zapravo podupiru tezu o zločinačkom pothvatu. Mislite li da ste, dajući te transkripte, doprinijeli pravdi i stabilnosti u regiji i biste li to ponovno učinili s obzirom da je opće poznato kako se zalažete za individualizaciju krivnje?

'Da, ja sam se uvijek zalagao za individualizaciju krivnje. I danas se za to zalažem. Bude li tužiteljstvo primjenjivalo selektivni pristup, obrana će se na sudu o tome moći očitovati te takav pristup ukloniti kao jednu prepreku. A što se tiče mog potupanja, tvrdim da postupam uvijek na isti način ako je u pitanju provođenje zakona i Ustava. Mislim da je pretjerano zaključivati da je bilo zločinačkog pothvata odnosno dogovora o zločinu. Ja sam bio u vrhu hrvatske vlasti do 1994. godine; s predsjednikom Tuđmanom sam se slagao u nekim dijelovima njegove politike, a kad sam uvidio da smo se politički razišli ja sam izašao iz vlasti. U tom vremenu o nekom zločinačkom pothvatu nije bilo riječi. Radilo se o jednom sastanku u jednoj posebnoj atmosferi i ambijentu, o kojem ja ne znam ništa. Ne znam niti koje transkripte koristi tužiteljstvo.
Mislim da će obrana na sudu imati priliku iznijeti sve argumente koje posjeduje, a Hrvatska će, pa i moj Ured, doprinijeti utvrđivanje prave istine'.

- Kako će se Hrvatska postaviti s obzirom da su ti transkripti došli iz Ureda predsjednika?

'Hrvatska će se postaviti tako što će biti za individualizaciju krivnje. Onaj tko je kriv treba odgovarati, a nevine treba osloboditi svake odgovornosti'.

- Kako građanima ove zemlje, posebice braniteljima, objasniti tko je pravi zločinac u ovoj čitavoj priči jer je poznato da njihovo nezadovoljstvo raste iz dana u dan?

'Ne bih to tako rezolutno rekao. Za zločine moraju odgovarati oni koji su ih počinili ili oni koji su ih naredili. I nitko drugi', zaključio je predsjednik Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene