Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se bivši predsjednik

Mesić izjednačio pobjede Nikolića i Karamarka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbori za novo vodstvo najjače oporbene stranke u Hrvatskoj, stvar su u prvome redu te stranke i njezinih članova, a potom i Hrvatske, na čijoj je političkoj sceni HDZ igrao, a za očekivati je da će igrati i u budućnosti, značajnu ulogu, ocijenio je danas bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Ono što je neobično jest da je predsjednik Mesić u priopćenju gotovo jednaku važnost dao izboru Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije kao i izboru Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a. Spominje ih u istim rečenicama i u istom kontekstu.

Pročitajte i ovo Stjepan Mesić, bivši predsjednik RH Knjiga bivšeg predsjednika Mesić u memoarima piše o Tuđmanu i Šušku na način koji se neće svidjeti svima: "To je obračun s devijacijama bivšeg režima" Slika nije dostupna Neriješeno granično pitanje Mesić: Hrvatska neće kočiti Crnu Goru na putu prema EU

Mesić je ocijenio da su izbori u Srbiji, parlamentarni i predsjednički, unutarnja stvar Republike Srbije, a njihovi su rezultati izraz opredjeljenja većine građana te susjedne države. No, novi predsjednik Republike Srbije i novi predsjednik HDZ političke su realnosti s kojima valja računati i u širem regionalnom kontekstu, ističe u priopćenju bivši predsjednik.

>> Mesić se obračunava s Bleiburgom!

Po njegovu mišljenju bilo bi naivno predati se iluziji kako se predizborna retorika uvijek bitno razlikuje od onoga što će izabrani dužnosnici činiti nakon izbora. Izjave Tomislava Nikolića i Tomislava Karamarka, kako one dane prije izbora, tako i nakon proglašavanja izbornih rezultata, čine cjelinu koja odražava političku platformu tih političara, smatra Mesić.

Aktualna vlast Republike Hrvatske, odnosno hrvatska politička scena, a osobito snage predane demokraciji, ravnopravnosti svih građana, toleranciji i prihvaćanju različitosti, moraju to imati u vidu i u skladu s time redefinirati i svoje pozicije, istaknuo je.

"Kao netko, tko je na položaju predsjednika Republike Hrvatske punih deset godina predano radio na trasiranju puta prema EU i jačanju demokracije, te uspostavljanju regionalne suradnje u duhu uzajamnog razumijevanja i povjerenja, izražavam nadu da će novoizabrani predsjednik Republike Srbije svojim potezima nastaviti pozicionirati nama susjednu zemlju na europskome putu, kao i da novi predsjednik HDZ-a ničime neće dovesti u pitanje demokratski karakter i antifašističke temelje Republike Hrvatske, kao ni njezino uključivanje u Europsku uniju", stoji u Mesićevu priopćenju. (B.V./ Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene