Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A svi se smijali

Mesić je rekao samo ono što je NY Times predvidio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije gotovo godinu dana, kada je Milorad Dodik zaprijetio odvajanjem Republike Srpske od federacije BiH, svi su neozbiljno shvatili pisanje New York Timesa, kako će Hrvatska, u tom slučaju, vojno intervenirati.

Nedavna izjava odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, kako bi on u slučaju odcjepljenja RS-a, vojskom zatvorio koridor u Bosanskoj posavini, ipak ukazuje kako je ugledni list bio na tragu nečem što bi se zapravo moglo i dogoditi. Naime, Srećko Latal, stručnjak za Bosnu iz udruge BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), u veljači je prošle godine izjavio Za NY Times, kako je Zapad prezauzet Irakom i Afganistanom te globalnom krizom te da ignorira stanje u BiH.

Pročitajte i ovo Preminuo rudar u rudniku Mramor kod Tuzle Neizmjerna tuga Akcija spašavanja završila tragično: Iz rudnika Mramor izvučeno tijelo rudara GP Slavonski Brod Mnogi su spajali Kolone na granicama, a sezona još nije pravo ni počela: Na prijelaz se čeka satima

>> 'Poslano radikalno upozorenje o politici Dodika'

>> 'Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati'

'SAD i Europska Unija moraju se angažirati, ne samo zbog Bosne već zato što si svijet ne može dopustiti da se na ovim prostorima dogodi nešto kao prošli put. 2000 'mirotvoraca' iz EU nije dovoljno jaka vojska da spriječi potencijalne nerede, koji bi mogli izbiti, a ako Republika Srpska proglasi neovisnost, Hrvatska će automatski poslati vojsku, a oružja će se dohvatiti i bosanski muslimani, izjavio je tada Latal. Situaciju je pokušao smiriti bivši vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian. 'Priče koje on plasira zlonamjerne su i pokazuju da je Dodik taj koji ne želi živjeti s drugima! Kao lider, on je obavezan da teme i ton razgovora postavi u okvire političkog dijaloga. Nema ničega novog u prijetnjama o odlasku srpskih predstavnika iz državnih institucija niti one imaju posebne veze s nedavnim izvještajem SIPA-e', rekao je tada Gregorian.

U međuvremenu, Dodik je na Mesićevu izjavu reagirao optužbom da je odlazeći hrvatski predsjednik ratohuškač, a mesića nisu poštedjeli ni srpski dužnosnici, od kojih ga je srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić okarakterizirao kao čovjeka bez političke i moralne težine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene