Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: Interesi i ambicije Hrvatske ne prestaju na granicama Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Interesi i ambicije Hrvatske ne prestaju na granicama Europe jer ona želi suradnju sa svim državama i to ravnopravnu suradnju u kojoj svaka strana ostvaruje svoj interes, rekao je hrvatski predsjednik u predavanju o Hrvatskoj koje je održao na Sveučilištu u glavnom gradu Azerbajdžana.

Hrvatska vanjska politika "oslonjena je na tri potporna stupa", a to su regionalna politika, europska politike i globalna politika, rekao je Mesić dodajući da je na sva tri područja trebalo lomiti otpore i predrasude.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O odgovornosti Mesića Pusić: Zakon o suradnji s Haaškim sudom obveza je za sve Slika nije dostupna Dvodnevni posjet Mesić: Došao sam na Kubu proširiti gospodarsku suradnju

"Što se tiče trećega potpornoga stupa naše vanjske politike, to je - kako sam rekao - globalna politika. Drugim riječima: naši interesi i naše ambicije ne prestaju na granicama Europe. I tu je trebalo lomiti otpor što je proizlazio iz fiksiranosti isključivo na Europu, zanemarujući zbog toga ostatak svijeta. Smatrao sam i smatram da to ne može biti naša politika. Mi pružamo ruku suradnje svim državama, bez obzira gdje su, koje su spremne na suradnju s nama. Ako me pitate: kakvu suradnju, reći ću kratko, ali ne manje precizno: govorim o ravnopravnoj suradnji u kojoj svaka strana ostvaruje svoj interes", istaknuo je Mesić.

Što se tiče regionalne suradnje, ona se danas dobro razvija iako je nakon završetka rata u Hrvatskoj bilo teško "prodrijeti s tezom da moramo normalizirati odnose sa svim susjedima... mada su za to postojala dva jasna razloga. Prvo, zato što je to u našem interesu, te su zemlje - s obzirom na zajedničku prošlost - naše prirodno tržište. I, drugo, zato što ostvarivanje naših europskih aspiracija, dakle ostvarivanje želje da uđemo u Europsku uniju zasnovanu na konceptu suradnje, naprosto neće biti tako dugo moguće, dok ne budemo demonstrirali sposobnost surađivanja u našem neposrednom okruženju".

Govoreći o europskoj komponenti vanjske politike, Mesić je rekao da Hrvatska svoju budućnost s pravom i razlogom vidi u ujedinjenoj Europi, ali da je javnost trebalo uvjeriti da ulaz u nju valja zaslužiti, a da je izolacija luksuz koji si Hrvatska ne može priuštiti. "I u tome smo uspjeli", istaknuo je.

Također je dodao da Hrvatska u Europskoj uniji vidi i budućnost cijele regije, jugoistočne Europe, te da je spremna pomoći susjedima da ostvare svoje europske ambicije.

Drugog, i posljednjeg dana službenoga posjeta Azerbajdžanu Mesić će imati radni ručak s premijerom Arthurom Rasi-Zadehom, razgledat će pogon za preradu ribe i Icheri Sheher, odnosno Stari grad, a navečer se vraća u Zagreb.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene