Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zna svoje ovlasti i dužnosti

Mesić: Čuvat ću teritorijalni integritet RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u subotu, govoreći o pitanju graničnoga spora sa Slovenijom i ovlastima međunarodne skupine za medijaciju, da postoje različiti pogledi i stajališta, a da će Hrvatska svoj odgovor dati u ponedjeljak, te naglasio da je njegova dužnost kao predsjednika Republike da čuva teritorijalni integritet RH.

Upitan u stanci tradicionalne 'Kave s Predsjednikom' je li istina da će Hrvatska odustati od svog stava da o graničnom sporu sa Slovenijom odlučuje Međunarodni sud pravde u Haagu, odgovorio kako 'ne zna što se sada nudi', jer se, kako je rekao, situacija mijenja iz sata u sat, ali da, kako je naglasio, 'zna koje su njegove ovlasti'. 'Predsjednik Republike odgovara za teritorijalni integritet RH i budite sigurni da ću ja svoju funkciju do kraja znati odigrati', poručio je Mesić.

Pročitajte i ovo Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke" Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom

'Meni su moje dužnosti jasne'

Zamoljen da prokomentira slovensko pozitivno stajalište prema medijaciji, Predsjednik je podsjetio da je slovenski parlament 'donio odluku da je granica na našoj obali', pa, kaže, Slovenija 'može pristati na medijaciju'. 'Sada ne vidim na koji način mogu odstupiti od onoga što je njihov parlament donio, dakle oni očekuju da će ta medijacija potvrditi odluku njihovog parlamenta', rekao je Mesić. Novi prijedlog o pitanju medijacije, kaže, još nije dobio, a prvi mu je prijedlog bio neprihvatljiv jer je, ističe, predviđao da Hrvatska pristane na medijaciju i članove medijacijske skupine, a da bi od Slovenije 'bilo dobro da deblokira Hrvatsku'. Slovenija se na to odmah očitovala, dodaje, i rekla da mogu deblokirati samo dijelove, a potom je uslijedila odluka slovenskog parlamenta koja predviđa slovensku granicu na hrvatskoj obali zaljeva, te ukidanje međudržavne komisije koja bi trebala riješiti sporna granična pitanja.

'Zato još ne znam što se sad predviđa. U ponedjeljak imamo konačnu odluku, a meni su moje dužnosti jasne', ponovio je Mesić. Podsjetio je kako je Slovenija nakon raspada bivše Jugoslavije bila za to da se otvorena granična pitanja rješavaju primjenom međunarodnoga prava, da bi sada odustali od tog prijedloga. 'A mi se držimo tog prijedloga i tog stava', naglasio je Mesić i rekao da ne vidi nijedan razlog zašto bi netko iz bilo koje međunarodne institucije pritiskao Hrvatsku na način da se, kad je Hrvatska u pitanju, 'i ne mora primijeniti međunarodno pravo'.

Da se medijacijom zamrzne to pitanje do daljnjega, bilo bi u redu

'Onda se postavlja pitanje zašto se donose međunarodne konvencije', upozorava Mesić naglašavajući još jednom kako 'nema nijednog razloga da se Hrvatsku na bilo koji način stiska da odustane od principa'. Zamoljen da usporedi sadašnju situaciju s pritiscima oko ZERP-a, Mesić je rekao kako se tada nije radilo o odricanju od hrvatskog teritorija. 'U slučaju ZERP-a nije se radilo o odricanju od hrvatskog teritorija, a u ovom se slučaju radi o hrvatskom teritoriju i ja sada sigurno imam što reći', ponovno je naglasio hrvatski Predsjednik.

'Mi ne moramo sumnjati u medijaciju i ljude uključene u nju, ali smatram da se treba držati principa. Ako postoje međunarodne konvencije i međunarodno pravo i međunarodni sud, oni to mogu riješiti', dodao je. Predsjednik drži da bi medijacija možda mogla predložiti 'jedno treće rješenje', a to je da ostane status quo i da se cijeli taj spor zamrzne 'do nekog drugog vremena'. Na upit novinara potvrdio je da bi takav prijedlog za Hrvatsku bio u redu. 'Da se zamrzne, to je u redu', rekao je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene