Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

O političkoj i ekonomskoj situaciji

'Ministrica Bianca je zadužena 'da bude bez portfelja''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, boravi u dvodnevnom posjetu Istarskoj županiji.

Mesić se danas poslijepodne se nakon obilaska pogona pivovare 'BUP' Buzet i 'Istarskog vodovoda' u Buzetu odgovarajući na novinarska pitanja osvrnuo na aktualnu političku i ekonomsku situaciju u zemlji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukrajinski ambasador u Hrvatskoj: 'Ovo je kao početak 2. svj. rata kada je Njemačka intervenirala svugdje gdje su bili Nijemci' Slika nije dostupna Tema dana Treba li Stjepan Mesić otkriti tko mu je posudio novac za stanove?

Upitan biraju li se direktori i članovi uprava tvrtki po političkom ključu, a ne javnim natječajem, u kontekstu napisa u medijima o povezanosti članova Uprave HEP-a i vlasti, Mesić je kazao kako je sasvim sigurno da postoji veliki utjecaj politike na javna poduzeća i na ustanove koje su pri Vladi, ali kako to postoji, kako je rekao 'i na razini općina i županija'.

'Bilo bi najbolje da se uz taj utjecaj ipak ide na javni natječaj kako bi kompetentni ljudi došli na mjesta o kojima se radi. Zašto se ne ide na javni natječaj morate pitate ljude u Vladi' - naglasio je Mesić. Upitan je li govoreći o dijaspori koja ne plaća poreze u Hrvatskoj, premda ima pravo glasa na izborima, mislio i na one građane Bosne i Hercegovine koji primaju hrvatsku mirovinu, predsjednik Mesić je ponovio kako je mislio na sve one koji glasuju izvan Hrvatske, a ne žive u njoj.

'Mislio sam samo s jednog aspekta naglasiti na taj problem. Htio sam zapravo istaknuti apsurdan primjer kako svi imaju pravo glasati za zakone koji se primjenjuju u Hrvatskoj, a pri tom se ti isti zakoni ne primjenuju i ne odnose na one koji ne žive u ovoj zemlji', ustvrdio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Komentirajući tijek privatizacije brodogradilišta Mesić je kazao kako se ne može upustiti u komentar tog procesa u svakom brodogradilištu, jer svako od njih ima svoje probleme. 'Činjenica je da svi kooperanti brodogradilišta dobro posluju, a sva brodogradilišta osim Uljanika su u gubitcima. Očito da negdje u sustavu stvar nije do kraja riješena. Hoće li će biti riješena ovakvom privatizacijom, druga je stvar', poručio je Mesić dodavši kako je mišljenja da je sva brodogradilišta već odavno trebalo specijalizirati i trebalo učiniti pomake. No, smatra on, očito nije bilo dovoljno samo iz državnog proračuna dodavati sredstva dok su se gubici samo povećavali.

Predsjednik Mesić je potvrdio svoj odlazak na Kubu istaknuvši kako će posjetiti Ujedinjene nacije i usput 'skrenuti na Kubu'. Odgovarajući na pitanje novinara kakve koristi Hrvatska ima od njegova posjeta Kubi, Mesić je istaknuo da je dovoljno pogledati sva ona vrata koja je on u svijetu otvorio i kroz koje je hrvatsko gospodarstvo ušlo na tržišta tih zemalja.

'Ostvarili smo pomak u gospodarskoj suradnji s tim brojnim državama, premda to nije bilo dovoljno s obzirom na to da s hrvatske strane nije bilo agresivnosti u uspostavi bolje gospodarske suradnje', rekao je Mesić. Dodao je kako je hrvatsko gospodarstvo u vrijeme grabeža i kriminalne privatizacije uništeno zbog čega Hrvatska, kako je rekao, 'nije imala što prodati i izvesti jer su hrvatski proizvodi teško mogli doći na strana tržišta.'

'Uništena su brojna jaka poduzeća koja su bila uspješni izvoznici na svjetska tržišta. Model privatizacije bio je loš, a rezultate osjećamo i danas. Međutim moramo pozdraviti stvaranje novih poduzeća s novim menadžmentom, vlasnicima i tehnologijama čiji se prvi rezultati poslovanja već vide', zaključio je Mesić. Odgovarajući na pitanje novinara koja je uloga Biance Matković u Vladi odnosno za što je zadužena on je kratko odgovorio 'da bude bez portfelja'. (D.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene