Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Merčepov suborac: U Pakračkoj poljani nije bilo zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedok Franjo Nemet, suborac Tomislava Merčepa, izjavio je danas da u Pakračkoj poljani nije bilo zatvora ni zatočenih civila dok je on do sredine listopada 1991. bio na tom području.

58-godišnji Nemet, uz kojega je Merčep ranjen u akciji oslobađanja Lovske, rekao je u nastavku suđenja Merčepu da se krajem rujna 1991. pridružio dragovoljcima, a bilo ih je gotovo 200, koji su u organizaciji MUP-a krenuli na pakračko i lipičko područje. Početkom listopada podijeljeni su u dvije grupe kojima su zapovijedali Dragutin Kuruc, čija je grupa krenula prema Lipiku, i Stjepan Mađarelo, koji je sa svojim ljudima ostao u Pakračkoj poljani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zločini na Pakračkoj Poljani Slučaj Merčep: Sud odustao od ispitivanja jednog od ključnih svjedoka Slika nije dostupna Suđenje Merčepu 'U Pakračkoj Poljani civilima puštali struju u debelo crijevo'

>> Svjedok: Iz Pakračke poljane pušten sam nakon mnogih intervencija

Dan ili dva poslije došao je Tomislav Merčep, koji im je kao savjetnik ministra unutarnjih poslova održao govor o vojnoj situaciji, nakon čega je otišao. Svjedok je rekao da su mediji nakon toga 'počeli govoriti o 'merčepovcima', no njemu nikako nije bilo jasno zbog čega'.

Merčepa je idući put vidio u akciji oslobađanja Lovske, u kojoj je već na početku ranjen pa ga je svjedok svojim automobilom, koji je bio blizu bojišnice, odvezao liječniku u Kutinu.

Svjedok tvrdi da je akcijom zapovijedao Nikola Rukavina, zvani Pop, te da je Merčep sudjelovao kao običan borac, no napomenuo je da su ga suborci 'gledali s pozornošću' kad je došao kao savjetnik ministra, a od prije se znalo da je bio u Vukovaru.

Nemet je posvjedočio da se dolaskom u Pakračku poljanu ustroj postrojbe 'razbio' jer su se ljudi podijelili u neslužbene grupe, pri čemu se kao autoritet nametnuo Mađarelo, koji je bio najglasniji.

Svjedok je potvrdio da su u MUP-u dobili potvrde da su pripadnici pričuvnog sastava MUP-a, no nije znao objasniti zašto je na potvrdama kao zapovjednik naveden Merčep.

Rekao je i da je poznavao pokojnog Muniba Suljića, za kojega je rekao da je bio kriminalac, drzak, bahat i otkvačen tip koji nikoga nije slušao, a prisjetio se da su u Mađarelinoj grupi bili i Siniša Rimac i Igor Mikola. Riječ je o osobama kojima se prije na zagrebačkome Županijskom sudu sudilo zbog nekih zločina u Pakračkoj poljani. Dodao je kako ne zna kakav je bio odnos Merčepa s tim ljudima.

Svjedok je 18. listopada ranjen, a nakon oporavka bio je zadužen za logistiku u jednom od paviljona Zagrebačkog velesajma. Po optužnici, u jednom od paviljona pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a držali su zatočene civile, uglavnom srpske nacionalnosti.

Nemet je rekao da se na čelu postrojbe iz Pakračke poljane promijenilo više zapovjednika.

Bivši zamjenik ministra hrvatskih branitelja Josip Vidović posvjedočio je da je Merčepa upoznao 2000. i da nema nikakvih saznanja o onome što mu se stavlja na teret. Kao pripadnik 56. samostalne bojne iz Kutine sudjelovao je u borbama u zapadnoj Slavoniji, ali nije bio u Pakračkoj poljani. Ne zna tko je zapovijedao tamošnjom postrojbom niti je na ratištu čuo bilo kakve pritužbe na njezine pripadnike.

Poznato mu je da je njegova postrojba imala zajedničke akcije s pripadnicima pričuvne policije, no ne zna kakva je bila 'vertikala zapovijedanja na bojištu'.

Prisjetio se da je pri oslobađanju Lovske ranjen Merčep, za kojega je prvi put čuo u srpnju 1991. iz jednog novinskog članka o obrani Slavonije.

Suđenje se nastavlja 8. svibnja ispitivanjem novih svjedoka.

Merčep je optužen da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a smještene u Pakračkoj poljani i dijelom u paviljonu na Zagrebačkome velesajmu osobno naredio nezakonita uhićenja, mučenja i ubojstva civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja od 8. listopada do sredine prosinca 1991. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene