Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodni sud riješio bi hrvatsko-slovenski granični spor za godinu i pol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Međunarodnoga suda za pravo mora u Hamburgu dr. Ruediger Wolfrum izjavio je kako bi taj sud hrvatsko-slovenski granični spor mogao riješiti u razdoblju do godinu i pol dana.

'Jedini je uvjet da su države u sporu potpisnice UN-ove Konvencije o pravu mora i da su se dogovorile da će spor riješiti pred tim sudom', rekao je Wolfrum najnovijem broju tjednika 'Globus', dodavši kako su odluke koje sud donese obvezujuće i moraju se provesti.

Pročitajte i ovo Milijuni plastičnih peleta naplavili španjolske obale Zabrinutost raste VIDEO/FOTO Ekološka katastrofa: Milijuni plastičnih peleta naplavili obalu Sredozemlja Slika nije dostupna 'Nije prekršeno međunarodno pravo' Thaci: Presuda ICJ-a o kosovskoj neovisnosti 'otrijeznit' će Srbiju

Wolfrum smatra kako je arbitraža dugačak i skup proces. 

'Mislim da Hrvatska i Slovenija ne bi trebale smatrati da je sudski postupak pred Sudom u Hamburgu neka sramota zato jer se nisu uspjele same dogovoriti oko rješenja problema. Sudski proces legalan je postupak i samo se dvije zemlje trebaju dogovoriti da su spremne započeti postupak pred ITLOS-om', izjavio je, dodavši kako imaju mogućnosti i kapaciteta riješiti ne samo morsku, nego i cijelu granicu, ako se države tako dogovore.

Glede Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa Wolfrum je rekao kako su Italija, Slovenija i Hrvatska mogle tražiti savjet toga suda, koji nije obvezujući, ali koji bi mogao biti od pomoći, jer bi dao neke nove opcije. 

'Međutim, nažalost, nismo konzultirani da pomognemo oko slučaja ZERP-a', dodao je Wolfrum, predsjednik ITLOS-a od 2005.

Sud, koji se financira iz proračuna UN-a, temelji svoj rad na Konvenciji o pravu mora UN-a, koju je potpisalo 155 zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene