Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga danas su na Cvjetnom trgu zajedno obilježile državne institucije zadužene za suzbijanje zlouporabe droge te brojne nevladine udruge koje pružaju podršku liječenim ovisnicima i njihovim obiteljima, ali i provode preventivne programe među mladima.

Upravo je prevenciju među mladima i djecom "već od vrtićke dobi" kao nužnu zadaću društva istaknula predsjednica Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Jadranka Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika akcija Preprodavali drogu i nabavljali oružje i eksploziv? Policija pretražuje domove deset osoba Ilustracija NA OTVORENOM ''Ratari'' došli zaliti plantažu, policija im ''presjekla dotok'': 369 biljaka ostalo na suhom

"Ove godine ćemo pojačano raditi na edukaciji djece u osnovnim školama o opasnosti droge. Danas će na Cvjetnom trgu s glazbeno-kazališnom predstavom "Ti možeš probat sve-samo drogu ne" nastupiti i glazbenik Shorty sa svojom dramskom skupinom, a vrlo ozbiljno razmišljamo da upravo taj program, koji je prilagođen djeci i kojega djeca jako dobro primaju i razumiju, 'provučemo' kroz sve osnovne škole u Hrvatskoj", kazala je Kosor.

Istaknula je da se proračunski novci za borbu protiv droge iz godine u godinu povećavaju, no situacija je različita u pojedinim krajevima, s tim da je najviše ovisnika u Zadarskoj županiji, zatim Istarskoj i Gradu Zagrebu.

Nije željela komentirati navode iz današnjeg tiska da je broj umrlih od droge u 2007. za 40 posto veći nego godinu ranije, rekavši da Vlada nema još službene podatke, no podsjetila je da je ove godine bilo 7.000 ovisnika koji su bili na liječenju, što je porast od 2,9 posto u godinu dana, no taj je porast ranijih godina bio 11 posto. Također je napomenula da se provodi vrlo dobar program resocijalizacije i zapošljavanja bivših ovisnika kojim se želi poručiti "da svaki mladi čovjek koji je upao u pakao droge zavređuje da se za njega borimo", a nikako da ga se odričemo".

Na upit novinara kako komentira to što slučaj preprodavača droge Cvika još nije razriješen rekla je da bi ona "osobno voljela znati zašto to već nije riješeno, no kreće se u okviru svojih ovlasti i ne želi komentirati poteze sudbene vlasti". "Svakako smatram da za preprodaju droge i uništavanje ljudskih života ne smije biti nikakve milosti", dodala je.

Predstojnica Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Bernardica Juretić napomenula je da je zadnjih godina povećano konzumiranje sintetičkih droga među mladima, ali ga je teže registrirati jer oni neće zatražiti pomoć, poput ovisnika o heroinu.

"Te tabletice mladima izgledaju simpatično i bezopasno, a zna se da samo od jednog ecstasyja može doći do teških oštećenja mozga", podsjetila je Juretić.

Također je dodala da je primijećen i opasan trend kombiniranja alkohola sa sedativima i drugim drogama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene