Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godinama ulagala u znanje

'Imam dva fakulteta, već dvije godine nitko me nije zvao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj nezaposlenih opet je porastao. U mjesec dana za 10 tisuća.

Iako stručnjaci kažu da je taj porast normalan nakon sezone visoka nezaposlenost i dalje je gorući problem u državi. Pogotovo je zabrinjavajuće da mladi s čak dva završena fakulteta već godinama ne mogu naći posao.

Pročitajte i ovo Povrat poreza; ilustracija - 4 Više od 830 tisuća građana Počela isplata povrata poreza, Hrvati otkrili na što će trošiti: "Dobro je, novac je stigao prije obavijesti" Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame"

Djevojka koju smo sreli ispred zagrebačke burze, godinama je ulagala u svoje znanje. Ima čak dvije fakultetske diplome. Ali i dvije godine bezuspješnog pregledavanja lista na Zavodu. Posla nema pa čak i za najobrazovanije poput nje.

'Završila sam Tekstilno tehnološki fakultet i položila sam i na Učiteljskom razliku. Praktički imam dva fakulteta i dvije godine nitko me nije pozvao ni na jedno radno mjesto. Niti me je itko sa Zavoda za zapošljavanje ikada pozvao na neki razgovor', kaže razočarana djevojka.

Ne čudi je, kaže, što je brojka nezaposlenih u listopadu, u odnosu na rujan, skočila sa 283.667 na 293.852 nezaposlena. 'S obzirom na stanje u državi to je sasvim normalno', kaže djevojka s burze.

Stručnjaci kažu da je porast broja nezaposlenih normalan u periodu nakon turističke sezone. 'Rast zaposlenosti možemo očekivati tek sa gospodarskim rastom, čak i s nekim vremenskim odmakom. Kada uspostavimo neku stabilnu razinu gospodarskog rasta onda će početi rasti zapošljavanje, a to ne možemo očekivati prije sljedeće godine', kaže Dubravka Zubak, makroekonomska analitičarka HGK.

Iako među nezaposlenima ima puno onih sa fakultetima, daleko najveća skupina na Zavodu su oni sa završenom srednjom školom. Osim činjenice da je broj nezaposlenih porastao za 10 tisuća još veći problem leži u tome što mlađe osobe čine najveću strukturnu skupinu u ukupnom broju nezaposlenih.

Od nove vlasti, koje god političke boje bila, se puno očekuje. Da pokrene gospodarstvo, potekne zapošljavanje i mladim ljudima koji svakodnevno obilaze burzu vrati nadu u bolji život.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene