Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pametan potez?

'Slovenija je novim potezom Hrvatskoj zadala 'šah-mat' potez'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Slovence je imenovanje francuskog suca pun pogodak, a tamošnji mediji hvale odluku slovenskog premijera Mire Cerara.

Odluku slovenskog premijera Mire Cerara da za slovenskog predstavnika u arbitražnom sudu imenuje francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnyja Abrahama slovenski mediji u utorak nazivaju odličnim potezom kojim će slovenska vlada preduhitriti nastojanja Hrvatske da izađe iz arbitražnog postupka.

Pročitajte i ovo Videozid Mislava Bage: Sporne granične točke (Foto: Dnevnik.hr) - 4 USUSRET SASTANKU PREMIJERA Što su Hrvatska i Slovenija željele, a što dobile: Kako su suci arbitražnog suda podijelili sporne točke na granici Slika nije dostupna Arbitražni (ne)sporazum Donosimo snimke Savudrijske vale iz zraka s jedinstvenim pojašnjenjem sporne granice

Odluku je prva komentirala Vasilika Sancin, profesorica Pravnog fakulteta u Ljubljani koja od izbijanja arbitražne afere zbog skandala s bivšim slovenskim sucem Jernejom Sekolecom i predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik pravno analizira hrvatske poteze, rekavši da se radi o "vrhunskom" i vrlo pametnom potezu.

Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) i ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je za televizijski A-kanal da se radi o odličnom potezu Cerara i da će Hrvatska sada teško zahtijevati obustavu procesa jer ne može prigovoriti da je predsjednik ICJ-a nepristran i neovisan i da će tako arbitražni postupak moći biti zaključen.

"Arbitraža je jedini način da se završe sporovi na Balkanu", kazao je Židan.

Slovenija se umjesto za domaćeg suca odlučila za 'veliku zvjerku'

Vodeći slovenski mediji navode da je slovenska vlada imenovanjem francuskog suca željela izbiti Hrvatskoj adute iz rukava jer je Zagreb dosad uvijek smatrao Međunarodni sud pravde boljim forumom za rješenje hrvatsko-slovenskog spora, pa se neće moći suprotstaviti Abrahamovu imenovanju koji je uz to i predsjednik te institucije UN-a koja presuđuje po pravilima međunarodnog prava.

A-kanal navodi da je slovenska politika možda čak zadala "šah-mat" potez nastojanjima Hrvatske da potpuno ospori arbitražni način rješenja dugogodišnjeg spora.

Sud želi što prije saslušati obje strane

Stalni arbitražni sud želi što prije saslušati i Hrvatsku i Sloveniju u vezi s hrvatskim zahtjevom da postupak arbitraže sa Slovenijom bude odmah obustavljen, priopćio je taj sud u utorak i pozvao obje strane da u međuvremenu ne pogoršavaju situaciju.

U vezi s hrvatskim pismom od 24. srpnja u kojem Zagreb kaže kako je cijeli proces kontaminiran i traži od suda da obustavi postupak, "sud će što prije saslušati strane. Datum za to bit će određen idućih dana", kaže se u priopćenju suda sa sjedištem u Haagu.

Hrvatsku i Sloveniju sud poziva da se "dotad suzdrže od postupaka ili izjava koje bi mogle intenzivirati spor ili ugroziti rad arbitražnog suda".

Slovenija je u utorak imenovala Ronnyja Abrahama za novoga suca u Arbitražnome sudu, pošto je prethodni podnio ostavku kad je uhvaćen u nedopuštenim telefonskim razgovorima o arbitraži sa slovenskom diplomatkinjom a zbog čega je Hrvatska dovela u pitanje i cijeli arbitražni postupak.

Skandal je izbio nakon otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. I Sekolec i Drenik u međuvremenu su odstupili.

Hrvatski sabor u srijedu odlučuje o istupanju Hrvatske iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. Na izvanrednoj sjednici sazvanoj na vladin zahtjev raspravljat će o novonastalim okolnostima vezanim uz provedbu Sporazuma o arbitraži između vlada Hrvatske i Slovenije.

Hrvatske parlamentarne stranke jedinstvene su u stavu da Hrvatska mora izaći iz arbitraže. Potvrdilo se to u ponedjeljak nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima parlamentarnih klubova.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da Hrvatska ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom.

Cerar je, komentirajući razvoj situacije o arbitraži novinarima kazao da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošlog tjedna zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog suca u arbitraži nakon što je odstupio raniji sudac te da su iz Haaga naveli da će se arbitraža nastaviti.

U vezi s cijelim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati Cerar je rekao da je sada potrebno "smiriti strasti".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene